Tradicionalna događanja

 
SABOR TRUBAČA

Sabor trubača i smotra narodnog stvaralaštva Srbije je tradicionalna i prepoznatljiva manifestacija koja se održava od 1973. godine. Ova manifestacija održava se na Zlatiboru krajem meseca jula i okuplja orkestre, pevačke grupe i kulturno umetnička društva koja neguju izvorno narodno stvaralaštvo i čuvaju od zaborava folklor i etno kulturu. Gosti manifestacije su i kulturno umetnička društva Srba iz dijaspore koja izvode običajne pesme i igre. Sabor trubača i Smotra narodnog stvaralaštva je jedna od najposećenijih manifestacija na Zlatiboru. Ova manifestacija je i pred takmičenje za Sabor trubača u Guči.

Nova lokacija manifestacije od 2007. godine je prelepo TIĆ POLjE, nadomak centra, podno Spomenika u blizini hotela ,,Zelenkada’’ na putu ka Sirogojnu.
 

SABOR LOVACA I HAJKA NA VUKA

Svake godine krajem februara Zlatibor je domaćin lovcima iz zemlje i sveta. "Sabor lovaca" se održava od 1982. godine. Nema tog (ne) vremena koje može pomutiti radost lovačkog druženja na Zlatiboru. Ovde se lovci takmiče u gađanju pokretne i nepokretne siluete vuka, gađanju glinenih golubova, hajci na vuka. Pored predavanja iz lovstva naših najboljih stručnjaka, izložbe oružja, nacionalne izložbe trofeja, obavezno sledi druženje uz pečenog vola na ražnju i lovački pasulj kao i dodela nagrada najboljima na svečanoj lovačkoj večeri.DECA MEĐU NARCISIMA

Tradicionalni Dečji festival "Deca među narcisima" održava se krajem maja još od 1992. godine. Ovaj festival okuplja mlade pesničke talente i eminentne umetnike iz svih oblasti kulture. Kreativne radionice, pozorišne predstave, maskembal, kulturno umetnički program u izvođenju simpatičnih mališana ohrabruje ih da razvijaju umetnički duh i bogate naše kulturno nasleđe.

 

PRŠUTIJADA


Praznik za gurmane, popularna ,,Pršutijada’’ održava se od 2000. godine svake godine prvog vikenda po Božiću i traje tri dana. Organizatori su proizvođači suvomesnatih proizvoda i opština Čajetina. Zajedničkim snagama svake godine oni okupljaju najbolje proizvođače i veliki broj posetilaca željnih izvornog i tradicionalnog, što im zlatiborska sela Mačkat, Kriva reka, Kačer nude. U ovim selima radi 40 proizvođača tradicionalno spravljanih mesnih proizvoda, pršuta, kobasica i slanina.

Tehnologija proizvodnje mesa i mesnih prerađevina nepromenjene su u ovim krajevima stotinama godina unazad. Kada se tome doda i neponovljiva ruža vetrova zlatiborska, nadmorska visina i vlažnost dobijaju se proizvodi nenadmašni po svom ukusu i karakteristikama.

Pod sajamskom šatrom ređaju se štandovi mačkatskih, kačerskih i ostalih domaćina. Gostoprimstvo zlatiborskog seljaka dolazi do izražaja. Vreva i gužva, nude se proizvodi na probu, rakija se troši nemilice, peva se i igra. Domaćini iznose svoje najbolje komade. Prodaje se, ali mnogo je važnije da se prikažu i promovišu svoje proizvode. Uz dobro meze, gosti se opuštaju uz taktove starih izvornih pesama i trubača, čiji zvuci se čuju iz svih kutaka sajamske šatre, ali i napolju.

Takmičarski deo proglašava najbolje proizvođače goveđe, svinjske i ovčije pršute kao i slanine i kobasice.

Svake godine manifestaciju prati bogat kulturno-umetnički program, izložbe raznovrsnih ručnih radova i tradicionalnih proizvoda, predavanja iz oblasti poljoprivrede i bogate nagrade za posetioce kao što su džak pršute, 1m2 slanine, 10 metara kobasice.


MOTO SKUP


Moto skup
na Zlatiboru uz pomoć sponzora organizuje udruženje bajkera iz Užica MK "Highlander”. Skupovi bajkera organizuju se od 2004. godine početkom avgusta na Tić polju na Zlatiboru. Skup traje 3 dana i okuplja ljubiteljie motora iz zemlje i inostranstva. Poznat je po dobrim rok koncertima, izložbi motocikala, šaljivim bajkerskim igrama u sporoj vožnji, skidanju kobasice, zakucavanju eksera, prevlačenju konopca, trci u buretu...


ZLATIBORSKO KULTURNO LETO

Zlatiborsko kulturno leto odvija se tokom cele letnje sezone na Zlatiboru i okolnim mestima od 2006. godine. Organizatori su Turistička organizacija Zlatibor i Kulturno sportski centar Čajetina. Kulturno leto skup tradicionalnih manitestacija, koncerata trubačkih orkestara, rok grupa, festivala narodne muzike "Jedna želja jedna pesma", predstava, radionica, filmskih večeri, igara, izložbi tradicionalnih proizvoda, besplatnih animacija gostiju kao što su škola folklora, stare priče o Zlatiboru, priče o lekovitom bilju...


ERSKI KABARE

Manifestacija "Letnji ulični erski kabare", sredinom avgusta, oplemenjuje i upotpunjuje kulturna zbivanja i turističku ponudu Čajetine i Zlatibora od 2006. godine.

Biblioteka "Ljubiša R.Đenić" kao glavni organizator ove manifestacije i suorganizatori Turistička organizacija Zlatibor i Kulturno-sportski centar, priređuju niz dešavanja ispunjenih šarmom, smehom i erskim humorom na dve lokacije, na platou ispred Biblioteke u Čajetini i na Kraljevom trgu na Zlatiboru.
Ovaj festival neguje nematerijalno kulturno nasleđe društvene i kulturne posebnost ljudi zlatiborske regije kroz narodnu mudrost iskazanu humorom.

Ulični svirači, princeze i klovnovi dan pred festival šetaju Čajetinom i Zlatiborom deleći flajere i pozivnice animirajući meštane i turiste da dođu na Erski kabare i dobro se zabave.

Himna festivala, nagrade za najboljeg aforističara, predstave glumaca Narodnog pozorišta iz Užica i Dramske sekcije iz Čajetine, simpatični kokteli erskog humora praćeni muzikom diksi ansambla garantuju jednu od najboljih zabava svakog leta.

Zanimljivost je da je Erski humor na predlog biblioteke "Ljubiša R. Đenić" u saradnji sa Opštinom Čajetinom prepoznat kao deo kulturnog identiteta srpskog naroda i odlukom Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe Republike Srbije od 18. juna 2012. upisan je u Nacionalni registar Republike Srbije pri Etnografskom muzeju u Beogradu pod rednim brojem 15.


VIŠEBOJ U JABLANICI

Turističko udruženje Jablanica organizuje od 2006. godine takmičenje u tradicionalnim seoskim disciplinama "Seoski višeboj u Jablanici". U prelepom selu podno Tornika, Jablanici višeboj se organizuje u prvu nedelju posle Trojica, krajem maja, ispred škole. Ekipe i pojedinci iz kraja ali i Čačka, Kraljeva, Sjenice i drugih krajeva zemlje takmiče se u starim disciplinama:
skok u dalj iz mesta, bacanje kamena sa ramena, prevlačenje klička, ručno struganje testerom kladarom, ručno struganje dubećom testerom, trka konja, vuča na vlaci volovskom zapregom, vuča na vlaci konjskom zapregom (jednopreg), vuča na vlaci konjskom zapregom (dvopreg), puzanje uz banderu, skok u vis iz mesta, prevlačenje konopca...

Bogat tradicionalni kulturno-umetnički i svečana dodela nagrada najboljima sastavni su deo i ovog događaja.

Jablaničani poručuju: "Dođite iz znatiželje, a vratite se sa Jablanicom u srcu!"


RAKIJADA

U selu Šljivovica od 2008. godine organizuje se Šljivovički sajam domače rakije - RAKIJADA. Ova manifestacija odvija se krajem aprila ili početkom maja i otpočinje potpaljivanjem kazana za pečenje rakije i šljivovačkom zdravicom.

Takmičarski deo promoviše najbolju rakiju, najboljeg zlatiborskog zdravičara i čauša, najbolju seosku domaćicu u spravljanju pite savijače, najlepše dvorište u Šljivovici i najuređeniji voćnjak,  najlepšu seosku narodnu nošnju...

Manifestaciju prate i zanimljive izložbe kao što su izložba zdrave hrane, proizvoda seoskih majstora i rukotvorina seoskih domaćica, izložba zlatiborskih pčelara, izložba voćnih proizvoda (slatko, pekmez, suve šljive, sušeni proizvodi od voća...)

Celodnevnu manifestaciju prati bogat tradicionalni kulturno-umetnički program isprepletan igrama KUDa, izvornim pesmama solista i grupa, trubačima, frulašima...