Gastronomija
Ovde se još uvek čuju zvuci potočara, koje melju brašno i produžavaju tradiciju spravljanja kačamaka od belog kukuruznog brašna. Po selima domaćice spravljaju najukusniji sir i kajmak. U Mačkatu se prave najbolje pršute i suve kobasice, a dobro jagnjeće pečenje možete pojesti u bilo kojoj pečenjari ili kafani.
Nemojte otići sa Zlatibora dok ne probate zlatiborski specijalitet "komplet lepinju"!
Recept za spremanje komplet lepinje:
Za pravljenje 1 komplet lepinje potrebno je:
- 1 lepinja
- 1 jaje
- 1 supena kašika starog zlatiborskog kajmaka
- 5 supenih kašika pretopa (saft od jagnjećeg i prasećeg pečenja - možete ga naći u svakoj pečenjari)
Odsecite vrh lepinje (gornju trećinu lepinje). Donji deo premažite kajmakom i dodajte malo pretopa. Umutite jaje i prelijte ga preko kajmaka. Utisnite ga malo u lepinju. Stavite u zagrejanu pećnicu i pecite 10 minuta. Kad izvadite lepinju, prelijte je preostalim zagrejanim pretopom.
Prijatno!