Tripkova

Tripkova je selo na zapadnim obroncima Zlatibora, udaljena nekih 15-ak kilometara od centra ove planine. Obodom sela teče reka Sušica. Krečnjački teren kojim teče Sušica uzrokuje njeno presušivanje u letnjim mesecima tako da je većim delom toka suva, sve do Ristanovića polja gde konačno izvire i neprekidno teče sve do svog ušća u Đetinju.

Tripkova Zlatibor Škola Milivoje Borović Tripkova Žigale Sveta nedelja Tripkova Železnička stanica
Za vreme kišnih perioda Sušica ume da nabuja i postane divlja i neukrotiva pa zato budite oprezni i ne izazivajte njenu varljivu ćud. Nekoliko kilometara pre ušća u Đetinju nalaze se Sušička vrela koja predstavljaju pravi dragulj prirode. Ova vrela snadbevaju Sušicu bistrom, ledenom vodom i pretvaraju je u moćnu planinsku reku bogatu potočnom pastrmkom.

Osunčana, pitoma Tripkova predstavlja odlično mesto za odmor svima koji vole seoski turizam. Ako želite da osetite i bukvalno „čujete“ tišinu Tripkova će vam to omogućiti. U blizini ovog sela nalazi se akumulacioni jezero Vrutci, idealno mesto za izlete, kupanje i pecanje. Sam centar sela se zove Žigale i u njemu se nalaze škola, stara seoska zadruga, crkva Svete nedelje. Tu je i " Tifani", radionica za umetničku obradu stakla, njena galerija i prodajni salon. Osnivač "Tifanija" Velimir Tošanić je tehniku obrade stakla savladao u Nemačkoj da bi se potom vratio u rodno selo. Kvalitet njegovog rada priznat je širom sveta pa vitraži, lampe, posuđe koji nastaju u ovoj radionici krase domove i rezidencije mnogih poznatih ličnosti.
Kulturno leto Tripkova leto Tifani Tripkova Tiffany Kulturno leto Tripkova 2004 Selo Tripkova

Kad ste već u Žigalima obiđite i letnju pozornicu, amfiteatar koja je napravljena za potrebe umetničkih manifestacija koje se održavaju u Tripkovi. Amfiteatar je napravljen oko kompleksa bunareva koje je ocu i majci u pomen, a svojim zemljacima na upotrebu 1934. godine podigao beogradski prodavac lozova Dragoljub Stojanović. Da ne zaboravimo, popijte i nešto "pred zadrugom" i tako ispoštujte lokalne običaje.

U Tripkovi postoje dve železničke stanice: Ristanovića polje i Tripkova dok je treća, stanica Sušica na tromeđi Tripkove, Branežaca i Mušveta pa u ovo selo možete bez problema stići i vozom.

Seoski turizam u Tripkovi je prilično razvijen, pa ima dovoljno smeštajnih kapaciteta. U ovom selu hrana se još uvek proizvodi na tradicionalan, prirodan način. Zato ovde možete probati ili kupiti namirnice koje će vašem čulu ukusu prirediti nesvakidašnje zadovoljstvo. Seoska dvorišta su puna različitog voća koje je najslađe kad se odbere sa grane. Tripkovci i dalje čuvaju stare, gotovo zaboravljene sorte voća, kruške takišu, karamanku, jerbasmu, zatim jabuke kožaru i budimku, a tu je i najslađa sorta šljiva madžarka.

Ukoliko volite da berete lekovito bilje ili pečurke samo prošetajte livadama i šumama, ima ih u izobilju.

Tripkovci su srdačni, gostoprimljivi ljudi pa ćete vrlo lako pronaći zajedničke teme za razgovor. Kao što je običaj ponudiće vas rakijom koja je u ovom selu vrhunskog kvaliteta. Pršuta, kajmak, sir i ostale srpske đakonije se podrazumevaju. Savetujemo vam, ipak da ne preterate sa rakijom, a sa pršutom možete (nije strašno). Pored svega ovoga, Tripkova krije još mnoge tajne, a tajne se nikad ne otkrivaju lako.

Zato dođite, odmorite se i zaronite u čudesne tajne njene lepote!

Bojan Savić za portal Zlatibor - Čudna i čarobna moć
Foto: Arhiva Radionica KRUG

Tripkova 2003 Letnja pozornica Performans SOKOLOVI Performans SOKOLOVI Performans SOKOLOVI Performans SOKOLOVI