Stublo

Na jugozapadu Zlatibora između najvišeg zlatiborskog vrha Tornika i kanjona reke Uvac prostire se selo Stublo. Selo je dobilo ime po brojnim izvorima-stublinama koji su stanovnike ovog sela snadbevali pijaćom vodom. Surova planinska priroda je odredila život meštana koji se uglavnom bave stočarstvom i proizvodnjom rezane građe. Na granici sela se nalazi Tornik koji sa 1496 m nadmorske visine predstavlja najviši vrh Zlatibora. Sa samog vrha Tornika se pruža nezaboravan pogled na panoramu Zlatibora, a zimi postaje ski-centar sa modernom infrastukturom i bogatim sadržajima.

Sa druge strane granicu Stubla čini prelepi kanjon Uvca koji se dalje uvija duž sela stvarajući tako prirodnu granicu između dve zlatne planine, Zlatibora i Zlatara. Čista planinska reka predstavlja prirodan dom za pastrmku, klena, mladicu i druge vrste riba. Ipak, najpoznatija životinjska vrsta u ovim krajevima, zaštitni znak kanjona Uvca predstavlja beloglavi sup. Legende kažu da su se njihovi rođaci, dvoglavi orlovi na grbovima Nemanjića legli upravo u ovim krajevima. U Stublu postoji i brdo Klik koje po predanju svoje ime duguje kliktanju ovih gospodara neba.

Stublina Tornik Zlatibor Manastir Dubrava Manastir Dubrava Vrhovi Putovanje Zlatibor

Crni bor je najzastupljnija drvenasta vrsta, a najveći deo sela je prekriven prostranim pašnjacima. Šetajući po Stublu možete pronaći sunčanice, smrčak, borovnjače, reduše i druge vrste pečurki koje predstavljaju pravu poslasticu u tanjiru.

U Stublu se nalaze dva manastira: Uvac i Dubrava. Oba su izgrađena još u srednjem veku, pa porušena da bi bila obnovljena pre dvadesetak godina.

Manastir Uvac je zadužbina Nemanjića, a sagrađen je u periodu 12. ili 13. veka. Posvećen je rođenju (roždestvu) Presvete Bogorodice, majke Božje. Porušen je 1691. godine da bi pod ruševinama proveo narednih 300 godina. Velikim trudom sveštenstva i Narodnog muzeja iz Užica obnovljen je 1998. godine i od tada ponovo ima bratstvo.

Priča o manastiru Dubrava odavno zaokuplja pažnju javnosti jer predstavlja priču o ostvarenom snu. Na mestu na kome nije bilo nikakvih tragova o postojanju crkve, zahvaljujući snu oca Danila igumana manastira Uvac prvo je otkrivena a potom i izgrađena crkva i manastir. Prvo je sagrađena crkva posvećena svetom Vasiliju Ostroškom, a zatim i mala crkva svetog Pantelejmona na mestu na kome su otkriveni ostaci srednjovekovnog manastira.

Geografski položaj, nadmorska visina i divlja planinska priroda su očuvala Stublo u njegovom iskonskom obliku. Predstavlja pravi izazov za avanturiste, planinare i sve one koji vole prirodu.

Ako se još uvek snebivate da ga obiđete ili se plašite avanture možda je dobro da poslušate reči igumana Danila koji, jednom prilikom, putniku namerniku reče: "Ako imaš veru nemaš strah!"

Bojan Savić za portal Zlatibor - Čudna i čarobna moć

PROČITAJTE I OSTALE TEKSTOVE VEZANE ZA STUBLO