KANTARION Hypericum perforatum

Višegodišnja zeljasta biljka sa vretenastim i jako razgranatim korenom. Stabljika uspravna, 20-100 cm visoka, u gornjem delu razgranata, obla, sa dve istaknute uzdužne pruge, bez dlaka. Listovi naspramni, sedeći, jajasti, duguljasti, 5-30 cm dugi, sa mnogo prozirnih tačaka po površini (kao izbušeni). Cvetovi sakupljeni u široke štitolike cvasti. Čašičnih listića 5, jajasto lancetasti do linearni, sa šiljatim vrhom, bez dlaka, po površini sa brojnim prozirnim i crnim tačkama. Kruničnih listića pet, usko jajasti, zlatnožuti, po obodu sa crnim tačkama. Prašnika mnogo. Plod čaura sa bradavičavim uljanim rezervoarima. Cveta od juna do avgusta. U flori Srbije ima oko 19 vrsta kantariona, ali se samo za H.perforatum zna da je lekovit. Od ostalih vrsta pouzdano se razlikuje po tome što stabljika ima dve uzdužne pruge i što su svetlozeleni listovi sa mnogo prozirnih tačaka.

Gde se može naći: Po livadama, pašnjacima, u svetlim hrastovim šumama, požarištima.

Sakuplja se: vršni deo biljke u cvetu (Hyperici herba) ili cvet (Hyperici flos).

Metod sakupljanja i obrada: Makazama se odseca gornji deo biljke kada cvet nije potpuno otvoren, i odlaže rastresito u korpe. Ostavlja se za regeneraciju 30% cvetova svake biljke i 30% biljaka u populaciji. Herba se suši u hladu u tankom sloju na promajnom mestu. Herba se pakuje u jutane vreće, a cvetovi u papirne. Vrsta je zaštićena Uredbom o stavljanju pod kontrolu sakupljanja, korišćenja i prometa na osnovu Zakona o zaštiti zivotne sredine.

Primena: Kantarion povoljno utiče na zarastanje rana i deluje kao blag antiseptik kod upala i infekcija, a takođe i "opušta" grčeve u organima za varenje. Najviše se koristi kantarionovo ulje, spolja, za zarastanje posekotina, opekotina, hemoroida. Ulje se pije kod grizlica i čira na želucu, kod nekih oboljenja jetre i grčeva u organima za varenje. Istu primenu ima i čaj od herbe kantariona. Za ovakvu primenu, kantarion se može kombinovati sa listom bokvice, vranilovom travom, korom hrasta ili rizomom petoprsnice.

U novije vreme kantarion se koristi i za lečenje lakših oblika depresija i nesanice. Pripremaju se mešavine sa listom nane i matičnjaka, korenom odoljena, cvetom kamilice.
Postoje i gotovi preparati ekstrakta kantariona. U toku su istraživanja i drugih samoniklih vrsta roda Hypericum. Za sada je dokazano da Hypericum barbatum sadrži dosta aktivnih principa.

(Preuzeto iz knjige "Samonikle lekovite biljke Stare planine")