Komplet lepinje

Komplet lepinja

Ovo tradicionalno jelo obično se sprema kao planinski doručak. Najčuvenija komplet lepinja sprema se kod Šuljage u Užicu, na Borovoj glavi u Zorinoj kolibi, u Zlatnom boru na Zlatiboru. Preporuka ide i Rašinim lepinjama koje se prodaju u malom lokalu na početku tržnog centra.

Recept za spremanje komplet lepinje

Za pravljenje 1 komplet lepinje potrebno je:
- 1 lepinja
- 1 jaje
- 1 supena kašika starog zlatiborskog kajmaka
- 5 supenih kašika pretopa (saft, moča od jagnjećeg i prasećeg pečenja - možete ga naći u pečenjarama, pekarama)

Odsecite vrh lepinje (gornju trećinu lepinje). Donji deo premažite kajmakom i dodajte malo pretopa. Umutite jaje i prelijte ga preko kajmaka. Utisnite ga malo u lepinju. Stavite u zagrejanu pećnicu i pecite 10 minuta. Kad izvadite lepinju, prelijte je preostalim zagrejanim pretopom.

Ako niste probali komplet lepinju, to može biti razlog za Vaš dolazak na Zlatibor. 

Ništa manji razlog mogu biti i planinska jagnjetina, pršuta, sir, kajmak, rakija spremljeni na tradicionalan način.