Gold gondola je najvredniji investicioni projekat u istoriji opštine Čajetina vredan čak 13,5 miliona evra koje je opština samostalno obezbedila isključivo iz svojih sredstava.

8950m duga, najduža  je jednosegmentna  panoramska gondola na svetu sa najdužom važdušnom trasom u Evropi, kapaciteta 600 putnika/h sa u 55 kabina sa po 10 mesta, i sa mogućnošću maksimalnog kapaciteta od 90 kabina i 1000 putnika/h,  kreće se maksimalnom brzinom od 6m/s. Vožnja od početne stanice u centru Zlatibora do krajnje stanice na najvišem vrhu, Torniku, traje 25 min i pri tom prelazi visinsku razliku od 531m.

Sama gradnja 3 stanice nije bila nimalo lak posao. Najteži deo je bila međustanica koja predstavlja srce instalacije gde se nalazi pogonski deo sistema i garaže za čak 54 kabine i jednom servisnom uz mogućnost proširanja kapaciteta od maksimalnih 90 kabina. Takođe je bilo potrebno odraditi i raščišćavanje terena duž same trase gondole kao i postavljanje 36 stubova od kojih su neki bili na veoma nepristupačnom terenu. 

Očekivanja su da se investicija u gondolu od 13,5 miliona evra vrati kroz deset godina kada se očekuje da Zlatibor postane najposećenija turistička destinacija u Srbiji i regionu sa 10 miliona noćenja godišnje i oko milion posetilaca.

Želja nam je i cilj da Gold gondola postane ne samo turistička atrakcija već i da Zlatibor nastavi da bude privredni lider ovog kraja, a da Gold gondola nastavi da bude glavna okosnica privrednog i turističkog razvoja kao i do sada.

Radno vreme: Od 10 - 14 časova. Zadnja vožnja sa Tornika je u 15h. Vest: Cene karata i radno vreme Gold Gondola Zlatibor - Tornik