Radna akcija za Gold gondolu na Zlatiboru

17 Decembar 2016

1

Povodom saopštenja Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u kojem se navodi da „Čajetina može da podnese zahtev za građevinsku dozvolu za izgradnju gondole ukoliko postoji zemljište na kome je opština Čajetina upisana kao vlasnik”, da „Ministarstvo ne može da utiče na rad Upravnog suda”, te da, kako se navodi, činjenice govore da „ne postoji nikakva opstrukcija Ministarstva kada je reč o izgradnji gondola na Zlatiboru”, želimo da obavestimo javnost o sledećem:

U okviru lokacijskih uslova za izdavanje građevinske dozvole za Gold gondolu Zlatibor definisano je pet faza izgradnje Gold gondola Zlatibor. Problemi koje država ne želi da razreši postoje u svih pet faza:

Za prvu, drugu i treću fazu, problem je deo zemljišta u svojini Republike Srbije,a držalac PK Zlatibor, koji je praktično oteo državnu imovinu. U sporu vraćanja državne imovine, na čemu opština Čajetina insistira, nakon jučerašnjeg ročišta pred Upravnim sudom, sasvim je jasno da će predmet po drugi put biti vraćen na prvostepeni organ, odnosno na Katastar u Čajetini i da će proces ponovo biti na početku.

Četvrtu fazu koče Ministarstvo poljoprivrede i Republički javni pravobranilac koji ne žele da se izjasne o rešenju o eksproprijaciji zemljišta, utemeljenoj na rešenju Vlade Republike Srbije o utvrđivanju javnog interesa. Ministarstvo poljoprivrede zagubilo je predmet za izdavanje rešenja za kablovod, te se i ovo rešavanje i dalje čeka.
Petu fazu čeka potpisivanje rešenja o prenosu imovine na Opštinu Čajetina sa Javnog preduzeća Pošta Srbije. Rešenje je izrađeno po osnovu saglasnosti, ali već mesec dana je na čekanju.

Rešavanje imovinskih odnosa, dakle, koči država i njeni organi i institucije. Ministarstvo građevine nije jedno od njih, ali svakako bi mogli da pomognu.
Budući da država i sudovi već godinama opstruišu rešavanje navedenih problema zarad političkih, ali i finansijskih interesa pojedinaca i moćnika koje štite, jedini način da se jedna mala lokalna samouprava izbori za izgradnju gondole je radna akcija u kojoj će učestvovati tri hiljade volontera, građana našeg kraja.
Pozivamo građane Čajetine i opština Zlatiborskog okruga da se odazovu našoj inicijativi da započnemo narodnu radnu akciju, koja će zavisno od vremenskih uslova, biti organizovana u narednih 15 dana. O tačnom datumu narodne radne akcije obavestićemo javnost iduće sedmice.

Pozivamo građane da zajednički započnemo izgradnju i realizaciju investicije vredne 13.000.000 evra, koja će podići nivo privrede našeg kraja, dovesti stotine hiljada novih turista i zaposliti našu decu. Pošaljimo poruku Ministarstvu i kompletnoj državnoj birokratiji kako narod može da gradi svoju opštinu i svoju državu, nasuprot onima koji bi da je razgrađuju, uništavaju i otimaju državnu imovinu. Sa ove narodne akcije poslaćemo još jednu, ključnu poruku: država nema hrabrosti da razdvoji društveni i državni kapital i kaže narodu šta je bio predmet privatizacije. Zato sada ne možemo da utvrdimo šta je državna imovina na Zlatiboru i u svim opštinama gde postoje poljoprivredni kombinati.

Gold gondola Zlatibor je najduža panoramska gondola na svetu. Devet kilometara najmodernije vazdušne trase zlatiborske gondole povezaće centar Zlatibora sa ski centrom Tornik. Početak radova na gondoli, za koju je nabavljena gotovo sva potrebna oprema, odlagan je više puta zbog toga što Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture blokira izdavanje neophodne dokumentacije.

Privreda & usluge Akcija Opština Čajetina