Zlatiborske šetnje - Intervju sa Cecom i Slobom

9 Februar 2022  /  Izvor: Portal ISKRENO O GOJAZNOSTI

1

ZLATIBORSKE ŠETNJE. Većini posetilaca Zlatibora, čak i onim redovnim, nisu poznate sve njegove travnate i zemljane staze, koje krase nedirnutu prirodu. Mnogi se, zbog nepoznavanja terena, ne usuđuju da ih istraže, posebno ako šetaju sami. Imajući u vidu interesovanja gostiju Zlatibora, Svetlana Blagojević, animator u turizmu, Ivana Šunjić, kao i Slobodan Mićunović, profesor fizičke kulture, su pokrenuli ZLATIBORSKE ŠETNJE. www.zlatiborskesetnje.rs/
Oni, uz povremenu pomoć svojih kolega, vode zainteresovane šetače u šetnje po svim onim predelima, čije osvajanje i istraživanje donosi brojne benefite. Kao iskusni vodiči, predvode šetače i pružaju im nezaboravne doživljaje, uz slogan: Zdravlje-Zabava-Rekreacija.

Sa kojom idejom ste pokrenuli Zlatiborske šetnje i time unapredili turističku ponudu ove prelepe planine?

Kada se spomene Zlatibor, mnogi prvo pomisle na njegov urbani deo, na jezero, restorane sa nacionalnom kuhinjom, prodavnice i kafiće, ili na mogućnosti bavljenja zimskim sportovima. Mnogi nisu bili u mogućnosti da istraže njegove livade, pašnjake, šume, proplanke i vidikovce, a upravo se tu krije autentična lepota Zlatibora. Uz nas zainteresovani šetači imaju priliku da istraže mnogo više od urbane zone i komercijalnih sadržaja, da upoznaju nove lokacije i otkriju skrivene lepote Zlatibora.

Ko predstavlja tim Zlatiborskih šetnji?

To su Svetlana Blagojević, animator u turizmu; Slobodan Mićunović, profesor fizički kulture, a po potrebi nam se pridružuju i članovima tima iskusnih vodiča. Svi odlično poznajemo staze po kojima se organizuju šetnje, dobro smo upoznati ne samo sa terenom, već i sa benefitima šetnji na svežem vazduhu u nedirnutoj prirodi. Uvek smo tu da podsetimo šetače da pravilno dišu, da se opuste, da uživaju u najvećoj nagradi koju možemo da priuštimo svom telu, da uputimo savet, kako po pitanju prednosti fizičkih aktivnosti, tako i pravilne ishrane.

Zlatibor posećuju ljudi svih generacija i različitih interesovanja. Da li ste to imali u vidu, kada ste pravili koncept šetnji?

Jesmo, upravo smo, imajući u vidu to da ne šetaju svi istim tempom i sa istim ciljevima, osmislili različite šetnje, i to:

SIGURICA
Sigurna šetnja, srednji tempo, prelazi se 6-8km, u trajanju od 90-120min. Bonus: vežbe zagrevanja, oblikovanja i istezanja.

LAGANICA ILI PENZIONERSKA
Lagan tempo, prelazi se 4-6km, u trajanju oko 90min, Bonus: vežbe zagrevanja, oblikovanja i istezanja.

KULTURICA
Kulturno-edukativna tura, upoznavanje sa kulturno-istorijskim znamenitostima Zlatibora, najlepše stare, a i nove vile, spomenici i lokacije od istorijskog značaja, uz kratke priče koje se iza njih kriju.

MOON WALK
Noćna šetnja, za hrabre i željne avanture, nepredvidiva, srednji tempo, 90-120 min.

CHALLENGE
Pešački izazov za izdržljive. Osvajanje vrhova Zlatibora, prelepi vidikovci, duže od dva časa hoda.

TEMATSKA ŠETNJA
Obilazak zanimljivih lokacija udaljenih par kilometara od centra Zlatibora sa pauzom za čaj ili kafu u lokalnoj kafani, odmorom i povratkom nazad.

NORDIC WALKING
Šetnja namenjena svim rekreativcima karakteristična po štapovima. Štapovi imaju funkciju da nam angažuju ruke, rameni pojas i leđa, i po tome se razlikuju od obične šetnje.

JUNIOR
Istraživačka šetnje za decu sa upoznavanjem biljaka i drveća, u kombinaciji sa laganim vežbama i igricama u prirodi, u trajanju od 90 do 120 min.

FOTO TURA
Šetnja za ljubitelje fotografije.

ROŠTILJ ŠETNJA
Celodnevna šetnja – izlet, rekreacija u prirodi, spremanje hrane, muzika, druženje, zabava…

ŠETNJA SA KUĆNIM LJUBIMCEM
Upoznajte Zlatibor i šetajte zajedno sa vašim ljubimcem.

MOTIVACIONA ŠETNJA
Šetnja za osobe sa invaliditetom. Ova setnja je poklon od nas.

INDIVIDUALNA ŠETNJA
Ako želite da šetate sami ili sa Vama bliskim osobama, može i to!

ŠETNJA PO KIŠI
Učinite dan posebnim i ako vam se čini da je propao! Ako ste srećni, smejte se, ako ste tužni, niko neće videti vaše suze, ali sve će biti lakše uz naše šetnje!

TRA-PA ŠETNJA Najzanimljivija šetnja za koju nas morate pozvati za objašnjenje.

Koliko šetnje, vremenski, traju i koliko se kilometara prelazi?

Distance koje se prelaze su duge između 6 i 8 kilometara, a traju između 90 i 120’ minuta. Ovo je informacija o prosečnoj šetnji, ali ima i onih koje su prilagođene šetačima, u okviru vrste šetnje za koju se prijave. Okupljanje je na Kraljevom trgu, kod bine, odakle se polazi u šetnje i gde se one i završavaju. Detalji i rute planiranih šetnji se objavljuju na društvenim mrežama. www.instagram.com/zlatiborskesetnje. Za sva pitanja i informacije možete nas kontaktirati putem facebooka, instagrama, vibera i whatsappa. Važno je da svi koji šetaju imaju adekvatnu i udobnu odeću i obuću, a mi predlažemo i da se svi konsultuju sa svojim lekarom o tome da li su spremni da prihvate sve izazove. Sve aktivnosti su zamišljene i organizovane tako da svaka zdrava, odrasla osoba može da ih realizuje bez većih problema. U prvom planu nam je druženje, zabava i rekreacija, a nikako takmičenje, osim u humoru i pozitivnom raspoloženju.

Vaš moto je „Šetaj više, brini manje“! Da li šetanje zaista može da doprinese tome da manje brinemo?

Naučno je dokazano da hodanje izaziva pozitivne emocije, da utiče na to da se oslobodimo stresa, rasteretimo briga i da pomaže u skidanju suvišnih kilograma. Hodanje izaziva radost, polet i energičnost, posebno ako se odvija u prirodi, na čistom vazduhu. Još je veća dobit ako se hoda u grupi, kada imamo priliku da se upoznajemo i povezujemo sa drugim ljudima. Dođite da šetate sa nama i uverite se u benefite šetnji po neprevaziđeno lepim zlatiborskim krajolicima!

Autor: Slavica Ivaniš
iskrenoogojaznosti.com/

Sport & rekreacija Promocija Planinarenje Šetnja, Šetačka staza, Planinarenje Opština Čajetina, Zlatibor