Zlatiborska čarolija - Pozorišni festival za decu u Kulturnom centru Zlatibor

16 Januar 2023  /  Izvor: TO Zlatibor
Datum: -

1

Zimski pozorišni festival za decu "Zlatiborska čarolija" biće organizovan od 17. do 19. januara na Zlatiboru u pozorišnoj sali Kulturnog centra Zlatibor sa početkom u 13 časova. Ulaz je slobodan (broj mesta ograničen je kapacitetom sale).
Prvog dana festivala, u utorak 17. januara mališani će imati priliku da uživaju uz predstavu „Ježić Žožo“, pozorišta za decu iz Kragujevca. U sredu, 18. januara, gostovaće Narodno Pozorište iz Kruševca sa predstavom „Ružno pače“. I poslednjeg dana revije, u četvrtak 19. januara najmlađa publika će imati priliku da uživa u predstavi „Vasilisa Prekrasna“ u izvođenju Narodnog pozorišta iz Užica.

Za decu, biće to prava zlatiborska čarolija koja će pratiti sledeće priče:

Ježić Žožo. Pozorište za decu Kragujevac.

Kao svaki pravi jež, ježić Žožo ima oštre bodlje koje prete svima, pa i njegovim prijateljima. Svi se plaše da ih ne ubode i izbegavaju ga. Žožo je bio veoma tužan zbog toga. Zato je, jednoga dana, odlučio da ukloni svoje iglice. Svi su spremno prihvatili njegovu ideju i zauzeli se da mu pomognu. Uz podršku prijatelja, Žožo kreće u avanturu zvanu: Oslobodite me bodlji! Predstava „Ježić Žožo“ govori o tome koliko je važno istrajati u svojoj različitosti, čak i ako si neobičan za svoje okruženje. Jer, uostalom, kakav je to jež bez bodlji? Autor je Kuzman Krstev, reditelj Emilija Mrdaković. Igraju: Milica Redžić Vulević, ,LJubica Radomirović, Nevena Brzaković, Dubravka Brkić I Vladimir Đoković. Predstava se preporučuje deci starijoj od 3 godine.

Ružno Pače. Narodno Pozorište Kruševac.

Lutkarska bajka ’’Ružno pače’’ svojim apstraktnim jezikom, u kome su stopljeni fantastičan i realan svet, dobro i zlo, pomaže detetu da savlada strahove, prihvati različitost kao kvalitet koji će ga obogatiti, prenoseći mu poruku da se samostalnost, moralna zrelost, kao i u uključivanje u svet odraslih, mogu postići jedino vlastitim delovanjem i preuzimanjem odgovornosti za svoje postupke. Po Andersenovoj priči tekst adaptirala i napisala Nataša Ilić. Režija i scenografija: Zoran Lozančić Kreacija i izrada lutaka:Dragana Đurić i Dušan Stanković. Muzika: Borivoje Mladenović. Igraju:  Biljana Jocić Savić , Slađana Nestorović Ristić, Jovanka Andrić, Jovana Đorić i Nikola Rakić. Predstava je namenjena za decu stariju od 3 godine.

Vasilisa Prekrasna. Narodno Pozorište Užice.

Poštenje i hrabrost, pobuna protiv zla čak i ako ste u toj pobuni usamljeni, a uglavnom jeste, put je ka sreći i ispunjenosti. Dobro pobeđuje uprkos moći i snazi protivnika, najčešće zato što se na putu ka istini i pravdi ipak naiđe na dobronamerne i pomagače. Čak i kada je ironičan, na kraju priče o Carevom zatočniku, pisac je dvorskoj ludi dao zadatak da nas podseti da je "dužnost svakog čoveka da se bori/ protiv spodoba i nemani zlih", a da će "za nagradu, možda, pevač neki/bedni/ ispevati o tome koji stih". Pisac je Miodrag Miša Stanisavljević. Reditelj Vahidin Prelić, Scenografija I kostim Tamara Bušković,  kompozitor Luka Stanisavljević, dizajn zvuka Nikola Pejović I dizajn svetla Aleksandar Rosić. Igraju: Vanja Kovačević, Dejan Maksimović, Branislav LJubičić, Janko Radišić, Nikola Penezić, Biljana Prokić, Tijana Karaičić Radojičić, Divna Marić, Vahidin Prelić I Biljana Zdravković (glas). Predstava je namenjena deci starijoj od 6 godina.

Organizatori revije pozorišta za decu "Zlatiborska čarolija" su Opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibor.

Kultura & tradicija Festival Zabava za decu, Deca Opština Čajetina, Zlatibor
Povezano: Opština Čajetina