Zimska služba KJP Zlatibor spremna za predstojeću zimsku sezonu

26 Novembar 2021  /  Izvor: KJP Zlatibor

1

Građevinska operativa KJP „Zlatibor“ Čajetina i dalje je na terenu, trudeći se da pre početka snežnih padavina odradi što više poslova na izgradnji i popravci makadamskih puteva u  mesnim zajednicama opštine Čajetina. Uporedo se vrši priprema mehanizacije i nabavka agregata za Zimsku službu, tako da se predstojeća zimska sezona spremno dočekuje. 

Iako sezona zimskog održavanja puteva zvanično počinje 15. novembra, s obzirom da snežnih padavina još nema, to dragoceno vreme koristi se za sprovođenje drugih aktivnosti. Ovogodišnji Plan rada građevinske operative bio je prepun, ali se planirani poslovi polako privode kraju. U ovogodišnjoj građevinskoj sezoni odrađeno 100 kilometara makadamskih puteva, a radilo se u svim mesnim zajednicama na teritoriji opštine Čajetina. Osim toga, rađena je sanacija udarnih rupa i prekopa, kao i inerventna sanacija prilikom odrona i oštećenja kolovoza. Jedna ekipa Preduzeća angažovana je na poslovima vezanim za zamenu cevovoda na potezu Ribnica – Karaula. 
Podsećanja radi, u prethodnom periodu radilo se u MZ: Gostilje, Alin Potok, Sirogojno i Jablanica, dok se ovih dana radi u MZ Tripkova, Branešci i Zlatibor. 

Uporedo se vrši priprema mehanizacije i nabavka agregata za Zimsku službu, tako da se sa sigurnošću može reći da KJP „Zlatibor“ predstojeću zimsku sezonu spremno dočekuje. Za održavanje oko 300 kilometara lokalne putne mreže, obezbeđeno je 5000 tona rizle, 650 tona putarske soli i 20 tona kalcijum-hlorida. Zimska služba staraće se i o čišćenju parking prostora, trotoara i pešačkih staza. 

Vozni park Zimske službe osnažen je sa dva nova traktora i jednom novom kombinovanom građevinskom mašinom, kao i utovarivačem koji će služiti za probijanje snežnih nanosa na kritičnim deonicama. Ostala mehanizacija prošla je sve neophodne tehničke kontrole, a na poslovima zimskog održavanja puteva biće angažovano deset traktora, pet kombinovanih građevinskih mašina – kramera, šest kamiona kipera sa posipačima, jedan utovarivač, grejder, buldozer i bob ket. 

Tim koji će brinuti o prohodnosti puteva na području opštine Čajetina broji 40 radnika, među kojima su: vozači, mehaničari i rukovodioci. Ekipe Zimske službe su 24 sata u pripravnosti punih pet meseci, od 15. novembra do 15. aprila.  Iako snežnih padavina još nema, zbog moguće pojave poledice počelo se sa dežurstvima. 

Dragana Rosić, KJP Zlatibor

Javni sektor Privredne aktivnosti Opština Čajetina, Zlatibor