Predstavljanje Savetovališta za mlade čajetinskim srednjoškolcima

26 Januar 2024

1

Čajetina, 26.01.2024.

U biblioteci „Ljubiša R. Đenić“ u Čajetini, u sredu 24. Januara, srednjoškolcima je predstavljeno novootvoreno Savetovalište za mlade sa problemima u ponašanju i stručnjaci koji tamo rade.

Udruženje građana Zlatiborski  krug je, u okviru  projekta “Most“ koji realizuje u Čajetini, pokrenulo Savetovalište za mlade sa problemima u ponašanju u cilju unapređenja međusektorske saradnje u resocijalizaciji i prevenciji asocijalnog ponašanja dece i mladih sa problematičnim ponašanjem. Iako se projektne aktivnosti i rad Savetovališta promovišu putem medija i društvenih mreža, direktan kontakt angažovanih stručnjaka sa mladima, među kojima su možda i neki budući korisnici, je zbog svoje delotvornosti neophodan.

Na predstavljanju Savetovališta u čajetinskoj biblioteci su bili prisutni učenici srednje Turističko-ugostiteljske škole sa svojim profesorkama Sofijom Pavlović i Brankicom Manojlović i pedagogom Brankom Sokić. Vesna Belčević, rukovodilac Savetovališta im je u svom obraćanju iznela osnovne ciljeve postojanja ovakvog Savetovališta u Čajetini i ohrabrila ih da se jave ukoliko imaju neke probleme koje ne mogu sami da reše, ili konflikte koje ne mogu da razreše. 

Stručnjaci koji su angažovani u Savetovalištu su se predstavili i ukratko objasnili u čemu se sastoji posao kojim se bave i  kako će u Savetovalištu izgledati rad sa korisnicima. Mirjana Lončar Jelisijević, psiholog, je govorila  uopšteno o adolescentskom periodu i problemima sa kojima se mladi generalno suočavaju, a pedagog, Milan Tucović je pozvao učenike da iskoriste ovu priliku i pokušaju da reše neke probleme koji ih muče uz pomoć stručnjaka, u atmosferi apsolutne poverljivosti i zaštite korisnika. Mira Gledović, socijalna radnica, rekla je da je u Savetovalištu počeo rad sa prvim korisnicima i da je to mesto gde se rešavaju, između ostalog, i porodični problemi, tako da je otvoreno i za članove prodica korisnika. 

U dogovoru sa Centrom za socijalni rad, Savetovalište će prihvatati korisnike za koje se pokaže da bi takav rad za njih bio koristan, a usko će sarađivati sa školskim Timovima za zaštitu učenika od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. 

Čajetinski srednjoškolci mogu da se obrate školskom pedagogu, Branki Sokić da preko nje zakažu dolazak u Savetovalište, a mogu to i sami da učine telefonskim pozivom Vesni Belčević koja je rukovodilac Savetovališta.

Ovaj projekat se realizuje u okviru programa „PRO - Lokalno upravljanje za ljude i prirodu”, koji zajednički sprovode agencije Ujedinjenih nacija u Srbiji - UNOPS, UNICEF, UNFPA i UNEP, u saradnji sa Vladom Srbije i uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske.


Odnosi sa javnošću, Zlatiborski krug (063/857-9935 ili zkrug@mts.rs)     

Javni sektor Obaveštenja Opština Čajetina, Zlatibor, Čajetina