Otvoren "Festival sportskog filma" na Zlatiboru

1 Jul 2013  /  Izvor: www.pressonline.rs

Ministar kulture Bratislav Petković otvorio je 29. juna Drugi međunarodni festival sportskog filma na Zlatiboru, na kome će do 2. jula biti prikazano 26 dokumentarnih filmskih ostvarenja iz 15 zemalja.

Na svečanom otvaranju festivala prikazani su filmovi "Zaboravljeni Grand Prix" reditelja Dinka Tucakovića, čije ime će od ove godine nositi nagrada festivala za najbolju režiju, i "Kros kantri" Puriše Ðorđevića.
 
Ministar Petković zahvalio se organizatorima festivala na ustanovljavanju ove nagrade.
 
"Dinko Tucaković je bio veliki umetnik, a sport je uvek bio dobra inspiracija za umetnike. Trudićemo se da ovaj festival i zbog Dinka ima dugu tradiciju i da promoviše sport i umetnost", rekao je Petković.
 
Puriši Ðorđeviću kao i Franu Mihaliću, Oliveri Jevtić i Ivu Daneu na svečanosti otvaranja festivala uručene su nagrade za životno delo.
 
"Jako sam srećna što sam najmlađa dobitnica ovog priznanja.Ona ne znači kraj moje karijere, već to doživljavam  kao priznanje za sve moje uspehe u protekle dve i po decenije", rekla je naša najbolja atletičarka Olivera Jevtić.
 
Za četri festivalske nagrade za najbolji film, režiju, fotografiju i visoke moralne vrednosti u sportu nadmetaće se filmovi iz Nemačke,Turske, Bugarske, Rusije, Sijera Leonea, Belorusije, Azerbejdzana, Slovenije, SAD, Norveške, Portugalije, Ukrajine, Holandije, Bosne i Hercegovine.
 
Srbiju će predstavljati "Opelo za Bobija Fišera" reditelja Igora Stevanovića, Šotrin "Dnevnik viteza" i "Životna trka" Mladena Matičevića.
 
Organizatori festivala su "Maja film", Turistička organizacija Zlatibor i Opština Čajetina.

Kultura & tradicija Festival Opština Čajetina, Zlatibor
Povezano: Opština Čajetina