Opštini Čajetina svečano uručeno priznanje "Zelena planeta"

21 April 2015  /  Izvor: Opština Čajetina

U ponedeljak 20. aprila 2015. godine, predsedniku opštine Čajetina uručena je Velika povelja „Zelena planeta“, za učinjeno dobro prirodi, koju dodeljuje Društvo stručnjaka ekoloških nauka Srbije. Većinom glasova, a na predlog gospođe Nade Milošević, stručni žiri doneo je odluku da priznanje „Zelena planeta“ dodeli opštini Čajetina za Projekat primarne selekcije otpada „Otpad nije smeće“, koji je Čajetina realizovala u saradnji sa gradom Užicem, KJP „Zlatibor“, JKP „Bioktoš“ Užice i Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor, a koji je finansirala Evropska unija.

Priznanje „Zelena planeta“ je nastalo na temeljima ekološkog priznanja „Maslinova grana“ i još starije akcije „Tražimo zagađivača godine i zaštitnike životne sredine“ koje je dodeljivao Radio Beograd 2 i Branislav Marinkov kao urednik Ekološkog magazina.

Novoustanovljeno priznanje „Zelena planeta“ valorizuje rad za više godina u nazad, dakle, dodeljuje se pojedincu, društvu ili organizaciji koji su u proteklih nekoliko godina pokazali značajne rezultate u zaštiti i afirmaciji očuvanja životne sredine.

Priznanje „Zelena planeta“ dodeljuje „Društvo  stručnjaka ekoloških nauka Srbije“ jednom godišnje.

Prilikom uručenja priznanja, predsednik žirija, gospodin Branislav Marinkov istakao je da je Opština Čajetina najodgovornija od svih 335 naselja ovog regiona. U obrazloženju je rekao: “Projekat je počeo da se ralizuje uz svesrdnu pomoć KJP „Zlatibor“, učenika OŠ „Dimitrije Tucović“, kao i brojnih građana ne samo Čajetine, već i Zlatibora. Svi oni zajedno, pokazali su izuzetnu ekološku svest. Edukaciju je prošlo 500 učenika, svi zaposleni u Opštinskoj upravi, radnici KJP „Zlatibor“, zaposleni u PU „Radost“ Čajetina, koji svoje znanje prenose na najmlađe ekologe, više od 30 penzionera, kao i 20 volontera, članova NVO „Zlatiborski krug“. Svi oni, a uz pomoć KJP „Zlatibor“, delili su građanstvu opštine Čajetina džakove za selektovanje otpada i ujedno edukovali stanovništvo. Istvremeno su postavljeni odgovarajući kontejneri za ovu vrstu otpada, koji se u daljem postupku reciklira u Regionalnoj deponiji „Duboko“. U ovoj godini, opština Čajetina proširuje akciju i na ruralnu sredinu, čime pokazuje ozbiljnu brigu za zaštitu životne sredine. Iskreno se nadamo da će ovom akcijma biti obuhvaćena sva naselja opštine Čajetina, a time bi se u potpunosti stvorila mogućnost da opština Čajetina, jednoga dana ponese epitet ekološke opštine.“

Gospodin Marinkov je istakao da je Velika povelja „Zelena planeta“ jedno od najznačajnijih priznanja koje se u Srbiji dodeljuje onima koji su učinili „Dobro prirodi“, a sa željom da ovo priznanje ne bude samo nagrada za učinjeno, već i podstrek za nove uspehe na polju očuvanja, zaštite i unapređenja životne sredine zaključio je svoje obraćanje.

Predsednik opštine Čajetina, gospodin Milan Stamatović, zahvalio se Društvu stručnjaka ekoloških nauka Srbije, što je prepoznalo rad i zalaganje opštine Čajetina na polju očuvanja i zaštite životne sredine, kao i gospođi Nadi Milošević, što je predložila Čajetinu za ovo priznanje. Iskoristio je ovu priliku i da se zahvali svim učesnicima na Projektu „Otpad nije smeće“, kao i Evropskoj uniji koja je finansirala isti. Opština je iz budžeta za potrebe odvoženja selektovanog otpada KJP-u „Zlatibor“ nabavila smećaru u vrednosti od 10 miliona dinara, čime je značajno doprinela realizaciji ovog projekta. Izrazio je nadu da ćemo u budućim vremenima opravdati nagradu i da će opština Čajetina unaprediti sistem upravljanja otpadom, kroz niz planiranih aktivnosti.

Priznanje „Zelena planeta“  se sastoji od unikatne plakete rađene na papirusu, plaketa je uramljena i pod antirefleks staklom. Plaketu oslikava prof.dr Violeta Cvetkovska Ocokoljić koja je u proteklim godinama oslikavala plaketu „Maslinova grana“. Priznanje „Zelena planeta“ se uručuje laureatu na Dan planete Zemlje 22. aprila svake godine.

Kultura & tradicija Promocija Opština Čajetina, Čajetina
Povezano: Opština Čajetina