Opština Čajetina počela realizaciju dva nova projekta

1 Februar 2014  /  Izvor: Opština Čajetina

1

Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) organizovala je ceremoniju potpisivanja ugovora sa gradovima i opštinama čiji su projekti odabrani za finansiranje u okviru grant šeme programa EU Exchange 4.

Na ceremoniji potpisivanja ugovora sa gradovima i opštinama prisutnima su se obratili  Nj.E. Majk Davenport, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Igor Mirović, ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave i Branko Ružić, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije.

Opština Čajetina u okviru programa Exchange 4, učestvuje kao koaplikant na dva projekta. U saradnji sa gradom Užicem, opština Čajetina u narednih 12 meseci realizovaće projekat "Otpad nije smeće", čija je ukupna vrednost 134.698,88 eura, od kojih EU finansira 83,05,%. Osnovni cilj projekta je doprinos efikasnijem korišćenju regionalne deponije "Duboko" kroz povećanje kvaliteta i kvantiteta primarno selektovanog otpada. Specifični cilj je unapređen proces primarne selekcije otpada na teritoriji opštine Čajetina i grada Užica.

Rezultati sprovođenja projekta manifestovaće se kroz: Poboljšan sistem primarne selekcije otpada kroz smanjenje učešća zelene biomase u komunalnom otpadu na teritoriji grada Užica, kroz implementaciju tehničkih uslova za primarnu selekciju otpada na teritoriji opštine Čajetina, povećane kapacitete predstavnika lokalne samouprave i zaposlenih u javnim komunalnim objektima za unapređenje sistema primarne selekcije otpada, promovisanu primarnu selekcija komunalnog otpada među građanima na teritoriji grada Užica i opštine Čajetina.

Za opštinu Čajetina projektom je planirana nabavka 85 kontejnera koji će biti raspoređeni na teritoriji opštine u koje će od strane građana biti odlagan selektovan otpad. Predviđena je organizovana obuka za volontere koji će građanima podeliti 57,500 plastičnih kesa i propagandni materijal. Prilikom obilaska domaćinstava volonteri će građane upoznati sa postupkom primarne selekcije otpada. Projektom je predviđena izrada Lokalnog plana za upravljanje otpadom.

Pored ovog projekta sarađivaće se i sa opštinom Beočin, kroz Program upravljanja imovinom. Podsećanja radi, opština Čajetina uspešno je učestvovala i u okviru Programa Exchange 2 i 3, kako kao nosilac, tako i kao koaplikant na projektima.

Privreda & usluge Obaveštenja Opština Čajetina, Čajetina
Povezano: Opština Čajetina