Održan skup u čast smučara trkača i biatlonaca Zlatibora

1 Jun 2013

U čast smučara trkača i biatlonaca zlatibora, u petak 31. maja 2013. godine u kongresnoj sali hotela Mona, održan je veličanstveni skup posvećen tradiciji organizovanog bavljenja smučarskim trčanjem koja datira od 1938. godine.

Skup je bio izuzetno posećen. Više od 100 ljudi, nekadašnjih i sadašnjih takmičara i trenera, predstavnika norveške ambasade, Telenora, prijatelja iz Republike Srpske, Beograda, Sjenice, ljubitelja smučarskog trčanja okupilo se da se podseti da su se u zlatiborskim selima pravile skije u radionicama majstora kovača i stolara, da su sva seoska deca znala da skijaju, da se podsete na prve zabeležene dolaske turista koji su zbog skijanja po snežnim zlatiborskim vrhovima '30 godina prošlog veka dolazili na zlatnu planinu.

Otvarajući skup, dobrodošlicu prisutnima je poželeo Milan Stamatović - Predsednik Opštine Čajetina.

Zatim je prezentaciju "120 godina turizma na Zlatiboru" održao Darko Đurović - Direktor Turističke organizacije Zlatibor. Prezentovani su turistički potencijali Zlatibora kroz vekove, sve do današnjih dana kada Zlatibor godišnje poseti preko 250 000 posetilaca, koji ostvare preko 1 000 000 noćenja, raspolaže sa 20 000 ležaja visoke kategorije, u hotelima, odmaralištima, konačištima, pansionima, vilama.

Kao savremeni smučarski centar Zlatibor danas ima šestosednu žičaru na Torniku, ski centar Obudovica za skijaše početnike i FIS homologizovane staze za smučarsko trčanje na Tić polju.

Skup je uveličao, ne samo svojim prisustvom, nego i aktivnim učešćem na njemu Njegova Ekselencija Nils Ragnar Kamsvåg ambasador Norveške u Srbiji. On je govorio o Norveškom kapetanu Henriku Angelu, avanturisti, putopiscu, sportisti i ljubitelju smučanja koji je bio i prvi instruktor skijanja u Francuskoj i prvi član Međunarodnog olimpijskog komiteta iz Norveške. Henrik Angel 1983. pre 120 godina dolazi na Balkan i uči kraljevsku porodicu Crne Gore i tada princa Petra 1 Karađorđevića primarnom skijanju - smučarskom trčanju "hodanju na skijama".

Henrik Angel je jedan od zaslužnih za masovnost smučanja u Norveškoj čija ski federacija danas broji preko 170.000 članova organizovanih u 1150 klubova.

O istorija smučanja na Zlatiboru i uticaju kapetana Henrika Angela na razvoj smučanja u Srbiji govorio je Miloš Glišović - Predsednik Upravnog odbora SK Zlatibor. Predstavio je kontinuiran rad Smučarskog kluba Zlatibor od 1938. do danas.

Istaknut je najslavniji period postojanja kluba 70-tih i 80-tih godina, stagnacija krajem 90-tih godina zbog poznate nepovoljne situacije u Srbiji i ponovna aktiviranja i razvoj kluba nakon 2000. godine.

Ono čemu se sada u klubu teži je obezbeđivanje dovoljne količine besplatne ski opreme za uključivanje što većeg broja dece iz zlatiborskih škola i obezbeđivanje dobrih uslova za rad najboljih takmičara. Redovna priprema homologizovanih staza na Tić polju tokom protekle sezone privukla je kako strane tako i domaće ljubitelje ovog sporta. U Murtenici je, posle više od 20 godina pripremljena staza u dužini od 10km za klasičnu tehniku.

Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina, je dodelio  posebnu zahvalnicu - Norveškom abasadoru Nils Ragnar Kamsvågu za doprinos u afirmaciji i razvoju skijaškog trčanja na Zlatiboru.

Najstarijem članu kluba SK Zlatibor, 76-godišnjem Iliji Glišoviću, pioniru skijanja na Zlatiboru, nekadašnjem veoma uspešnom takmičaru i edukatoru dece u seoskim sredinama uručena je zahvalnica za njegov nesebičan rad i posvećenost ovom sportu.

Rešenje o dodeli jednogodišnje stipendije dobio je najuspešniji zlatiborski smučar trkač u sezoni 2012-2013, Sanjinu Dizdareviću.

Prezentacijom "Napad na Soči sa Zlatibora" predstavio se Milanko Petrović, najuspešniji srpski biatlonac i smučar trkač, osvajač dve A norme za ZOI 2014 u Sočiju. Govorio je o svom takmičarskom putu zajedno sa svojim trenerom Tihomirom Milosavljevićem, o uspehu, takmičenjima, odricanjima, putovanjima, anegdotama... kao i o početku svojih priprema za zimske olimpijske igre u Sočiju baš na Zlatiboru.

Učesnici skupa su zatim pozvani na koktel i izložbu posvećenu istoriji smučarskog trčanja i biatlona na Zlatiboru. Interesantno prezentovana postavka brojnih eksponata starih skija, novinskih članaka, knjiga o smučanju, brojnih osvojenih medalja na smučarskim takmičenjima širom Jugoslavije,  se uvere koliko su duboki koreni smučanja na Zlatiboru.

Postavka je sadržala i deo sa najsavremenijom opremom takmičara i dala retrospektivu razvoja smučarske opreme. Pored stola za mazanje skija sa priborom za mazanje izloženi su najnoviji modeli skija i roler skija za letnju varijantu takmičenja i trening.

Skup su oplemenili muzički predasi uz izvorne pesame pevačke grupe KUDa Zlatibor.

Ovaj veličanstveni i uspešan skup "Zlatibor na skijama" su organizovali Opština Čajetina, TO Zlatibor i Smučarski klub Zlatibor uz pomoć Radionice KRUG.

Zahvaljujemo se svim prijateljima koji su nesebično pomogli da skup i izložba koji je ujedinio snage za dalji razvoj smučarskog trčanja i biatlona na Zlatiboru, bude na ovakav način održan.

Više fotografija pogledajte na Facebook strani Zlatibor - Čudna i čarobna moć.

Iz medija o skupu:

- Norveška ambasada u Srbiji www.norveska.org.rs
- Najstariji i najbolji portal posvećen skijanju u Srbiji www.skijanje.rs
- Portal Opštine Čajetina www.cajetina.org.rs
- Biznis portal Ekapija - Ekapija
- Portal TO Zlatibor www.zlatibor.org.rs
- Portal za mlade iSerbia iSerbia.rs
- Westinfo Od pukovnika Angela do olimpijca Milanka

- Prilog TV Čajetine emitovan na TV LAV Zlatibor na skijama - TV prilog

Sport & rekreacija Promocija Nordijsko skijanje Opština Čajetina, Zlatibor
Povezano: Opština Čajetina