Obeležen Dan opštine Čajetina

30 Jun 2014  /  Izvor: Opština Čajetina, KSC Zlatibor

Na današnji dan, pre 86 godina, Čajetina je proglašena varošicom. Od tada počinje da se razvija, napreduje i krajem 20. veka postaje najposećenije turističko mesto u Srbiji.  
 
Intoniranjem himne Bože pravde, u izvođenju članova hora Osnovne škole „Dimitrije Tucović“ iz Čajetine, danas je počela svečana sednica SO Čajetina, kojom je obeležen 30. jun - Dan opštine Čajetina.
 
"U godini za nama, naša zemlja susretala se sa velikim izazovima. Moglo se prevazići sve ono čiji je pokretač bio čovek, ali, nažalost, nemoćan je čovek pred prirodom. Opomenuti, u vreme poplava, ujedinili smo se kako bismo pomogli onima kojima je pomoć bila najpotrebnija. Nevelika, ali dobro organizovana opština Čajetina pomoć je pružila susednim opštinama, a nismo zaboravili ni bratsku opštinu Šamac u Republici Srpskoj. Iako osporavani, od strane mnogih, u nameri da privedemo nameni Sušičko vrelo, kroz pripremu dokumentacije i terena, istrajali smo kao opština i veliki posao uradili uz pomoć relevantnih institucija. Slučaj je hteo da upravo Sušičko vrelo bude jedino rešenje koje omogućava građanima Užica da dobiju vodu. Time smo dokazali da opština Čajetina, sa svojim rukovodstvom na čelu, ima dugoročnu viziju i da je njen važan element ulaganje u infrastrukturu", istakao je Miloje Rajović, predsednik SO Čajetina i dodao: "Sa dobrim opštinskim rukovodstvom i uz potencijale i resurse koje imamo, jasno je i opravdano naše mesto u budućnosti. Tome u prilog govore svi ovde nagrađeni, posebno omladina- oni na kojima ostaje ono što godinama stvaramo. Tome u prilog govori i naša potreba da svako delovanje, organizacija, svaka investicija, budu postavljeni kao obaveza opštine koja ima porodični pristup i koja svoju zajednicu podstiče, bodri i pomaže bez napora".
 
"Dobro došli u Čajetinu, malu opštinu po broju stanovnika, ali opštinu velikog srca, velikih ideja i značajnih aktivnosti", rekao je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, u svom obraćanju gostima. Stamatović je naglasio da su stubovi razvoja svakog društva, pa i najmanjeg, vera, kultura tradicija i nacija, istakavši da je u proteklom periodu dosta urađeno na polju poboljšanja obrazovanja, zatim zapošljavanja, izgrađeno je pet pravoslavnih hramova i pružena je neophodna humanitarna pomoć oštećenima u poplavama i požarima.
 
"Ponosimo se značajnim investicijama u našu opštinu. Povoljan poslovni ambijent koji smo godinama gradili i planska dokumentacija su postali osnov da velike firme ulože velika sredstva na Zlatiboru i okolini", naglasio je Stamatović i dodao da se u opštini Čajetina ide korak ispred, uz podršku poslovnih partnera i saradnika.
 
U ime srpske svetinje, manastira Hilandar, gostima se obratio i Miloš Stojković, izaslanik manastira, i preneo blagoslov stanovnicima i rukovodstvu opštine Čajetina, zbog svih dobrih dela koje je ova opština učinila poslednjih godina, ističući da je opština Čajetina, na čelu sa Milanom Stamatovićem i njegovim saradnicima, najveći je donator za obnovu manastira Hilandar u 2013. i 2014. godini.
 
U nastavku svečane sednice, dodeljene su plakete, priznanja i novčane nagrade najzaslužnijim pojedincima i kolektivima za izuzetan doprinos razvoju opštine u proteklom periodu.  
 
Plakete "Dimitrije Tucović" uručio je Miloje Rajović, a nagrađeni su:
 
- Milisav Žunić iz Krive Reke
Jedan je od najvećih poljoprivrednih proizvođača sa teritorije opštine Čajetina.Sa svojom porodicom, već generacijama bavi se uzgojem krupne stoke i proizvodnjom mleka. Trenutno poseduje oko 95 grla, a godišnja proizvodnja mleka dostiže i do 200 000 litara. Proizvedeno mleko plasira na našem tržištu, a u planu je i proširenje postojećih kapaciteta proizvodnje;
 
- Radoje Bojović iz Krive Reke
Tradiciju porodice u proizvodnji i preradi mesa neguje već 40 godina.Vlasnik je klanice koja godišnje proizvede više tona mesa,a u svom tovu poseduje oko 200 bikova. Nadaleko je poznat po proizvodnji suvomesnatih proizvoda;
 
- Marko Marić iz Mačkata
Bavi se ovčarstvom već 6 godina. Na teritoriji opštine Čajetina jedini je koji ima ovce uvedene u matičnu evidenciju. Služi kao dobar primer i pruža nesebičnu podršku ostalim stočarima koji žele da se bave ovčarstvom. Ima 70 priplodnih grla uvedenih u matičnu evedenciju rase  Il de france;
 
- Miladin Kaljević iz Šljivovice
Iako mašinski inženjer po struci i dugogodišnji direktor preduzeća „Jedinstvo-metalogrdnja“, nastavljajući porodičnu tradiciju, bavi se proizvodnjom rakije u Šljivovici. Iz hobija sadi voće, kako kaže „Da ne zaraste u korov“,a za ljubav i predanost prema ovom, sporednom poslu, nisu izostali ni rezultati. Ove godine prvi put je učestvovao na Sajmu rakije u Šljivovici i osvojio prvo mesto za kvalitet;
 
- Nedeljko Popadić iz Beograda
Pesnik iz Beograda. Smatra se našim najpopularnijim i najtiražnijim pesnikom u poslednjoj deceniji. Pokretač je i osnivač Beogradskog festivala pisaca za decu „Vitezovo proleće“ pa svake godine vredne mališane iz naše Opštine obraduje brojnim diplomama i nagradama. Saradnju sa Opštinom Čajetina započeo je 2009. godine. Od tada, pa sve do danas rado se odaziva na sve pozive, svojim prisustvom obogaćuje kulturne aktivnosti u našoj Opštini, a svaki svoj dolazak poklanjao je kao prijateljski dar;
 
- Milan Lojanica iz Branežaca
Dugogodišnji je ugostitelj i vlasnik nadaleko čuvene kafane „Kod Loja“.Njegov otac Dragan, još 1978. godine počeo je da gradi kafanu, a zvanično je počela sa radom 1. juna 1982. Milan Lojanica, je od samog početka bio u poslu sa svojim ocem i majkom Koviljkom. Višedecenijski rad prošao je kroz razne prepreke vremena i uspeo da ostane prepoznatljivo mesto za uživanje i odmor kako domaćih tako i stranih gostiju. Već tri generacije utkale su svoj trud i rad u ovaj porodični posao. Kafana „Kod Loja“ na čelu sa Milanom Lojanicom bila je veliki sponzor i pobornik razvijanja fudbala, kao i sporta uopšte u Zlatiborskom okrugu.
 
Predsednik opštine dodelio je priznanja i novčane nagrade pojedincima koji su se istakli svojim radom u protekloj godini i postignutim uspehom. Nagrađeni su:
 
1. Fudbalski klub „Zlatibor“  
2. Marijana Šopalović iz Mačkata.  
3. Jelena Stanojević profesor srpskog jezika i književnosti.
4. Ana Vasiljević profesor istorije.
5. Milija Jezdović iz Užica.
6. Aleksandra Dragović iz Čajetine.
 
Od ove  godine, opština Čajetina dodeljuje zahvalnicu koja nosi ime „Zoran Tmušić“. Novinar i humanista koji je za života mnogima neumorno pomagao, na ovaj način biće otrgnut od zaborava.
Za humanost i ljudskost u teškim vremenima, dobitnik zahvalnice „Zoran Tmušić“ je Jagoda Jeremić, UG Zlatiborski krug sa Zlatibora.
 
Pohvalnice opštine Čajetina dodeljene su  svim svršenim učenicima osnovnih i  srednje škole na teritoriji opštine Čajetina, kao i svršenim učenicima srednjih škola na teritoriji Republike, koji imaju prebivalište na teritoriji Opštine Čajetina, kao i dobitnicima diplome "Vuk Karadžić".
 
1. Katarini Nikolić, sa Zlatibora (đak generacije ); OŠ'' Dimitrije Tucović Čajetina
2. Vanja Šišović sa Zlatibora, OŠ'' Dimitrije Tucović Čajetina;
3. Sara Velanac iz Čajetine, OŠ'' Dimitrije Tucović Čajetina ;
4. Marija Aćimović iz Krive Reke, OŠ'' Milivoje Borović Mačkat;
5. Ana Šopalović iz Mačkata, OŠ'' Milivoje Borović Mačkat;
6. Nikolina Bojović (đak generacije) iz Šljivovice, OŠ '' Milivoje Borović'' Mačkat;
7. Olivera Stanić  iz Šljivovice, OŠ'' Milivoje Borović'' Mačkat;
8. Sandra Kostić iz Sirogojna, OŠ'' Savo Jovanović Sirogojno'';
9. Darko Bjeličić iz Sirogojna, (đak generacije) OŠ'' Savo Jovanović Sirogojno'';
10. Miroslav Kuzeljević (đak generacije ) iz Čajetine, Ugostiteljsko-turistička škola;
11. Ana Filipović (đak generacije ) iz Čajetine, Medicinska škola;
12. Tijana Žunić iz Krive Reke, Medicinska škola;
13. Gorica Aleksić iz Čajetine, Ekonomska škola;
14. Aleksandar Ćitić iz Čajetine, Tehička škola;
15. Mirjana Obrenović iz Sirogojna, Užička gimnazija;
16. Aleksandra Krejović iz Drenove, Užička gimnazija
17. Sanja Dedović iz Čajetina, Užička gimnazija
18. Čubrak Katarina sa Zlatibora, Užička gimnazija.
 
Dobitnik ovogodišnje "Zlatiborske povelje" je preduzeće "DIVI" iz Braneškog Polja.

Kompanija Divi osnovana je 1991. godine. od 1995. godine bavi se proizvodnjom višeslojnih koekstruzionih folija od PS i PP materijala, proizvodnjom termoformirane ambalaže za mlekarsku industriju a od 2009. godine njihov  proizvodni program čine i napitak čaše za jednokratnu upotrebu kao i vending čaše za automate. Prateći zahteve sve probirljivijeg tržišta učinili su sve da sa najnovijom opremom na svetskom nivou, proizvode  ambalažu vrhunskog kvaliteta.
Kao vodeća firma u svom sektoru Divi d.o.o. izvozi sve vrste proizvoda u zemlje evropske unije, kao i sve zemlje Balkana. Već dve godine  svrstani su u red pretežnih izvoznika a u 2013. godini njihov izvozni plasman je činio 70% od ukupnog poslovanja firme. Delatnost obavljaju u proizvodnom pogonu od 6.500m2, godišnja prerada iznosi cca 8.000 tona, dok mesečna proizvodnja iznosi oko 300.000.000 jedinica.

Javni sektor Promocija Opština Čajetina, Čajetina
Povezano: Opština Čajetina