Niče "Zlatni grad" na Zlatiboru

19 Avgust 2013  /  Izvor: Ekapija

Čelni ljudi opštine Čajetina, u godini kada obeležavaju 120 godina organizovanog turizma na Zlatiboru, najavljuju investicije koje će u narednoj deceniji ovu planinu pretvoriti u evropsku turističku destinaciju.

Predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, kaže u intervjuu Tanjugu da uskoro počinje izgradnja najduže panoramske gondole na svetu, od Zlatibora do Tornika, u dužini od 9km, čija će izgradnja koštati 9,95 mil EUR.

On ističe da opština Čajetina nije imala podršku države i garancije za realizaciju ovog projekta, ali su one stigle od firme "Pomagalski", čija će osiguravajuća kuća obezbediti ovaj projekat i njegovu izgradnju.

- Sredstva za avans od 370 miliona dinara obezbedili smo prodajom placa na početnoj stanici gondole, na Obudojevici, a u planu je prodaja još dve lokacije. Vlasnici hotela na Zlatiboru takođe su zainteresovani da se uključe u ovaj projekat po sistemu privatno-javnog partnerstva, tako da finansiranje izgradnje gondole neće biti problem - ističe Stamatović.

Predsednik opštine Čajetina najavljuje da će duž trase gondole prema Ribnici i Torniku u narednih deset godina nići "Zlatni grad" namenjen zdravstvenom i sportsko-rekreativnom turizmu.

- U toku je javna nabavka za izradu master plana za to područje, a nakon toga krećemo sa izgradnjom infrastrukture. Neće biti individualne gradnje, već smo se opredelili da na tom području gradimo samo hotele visoke kategorije sa sportskim terenima i još jednom sportskom halom - kaže Stamatović.

Centar Zlatnog grada biće Ribničko jezero, iz kojeg se Zlatibor danas snabdeva vodom. Izgradnjom vodovoda Sušica i Dobroselička reka, Zlatiborci će dobiti novi sistem vodosnabdevanja, a Ribničko jezero će postati centar sportskog turizma.

- Čim bude završen master plan zemljište u vlasništvu opštine biće ponuđeno investitorima. Ako znamo da je da je parcela od 60 ari na Obudojevici prodata za milion evra, očekujemo uplate vredne još 3 mil EUR za komunalno opremanje i uređenje građevinskog zemljišta - navodi Stamatović.

Rok za izgradnju gondole od Zlatibora do Tornika je decembar 2014. godine, a paralelno sa izgradnjom trase i uređenjem lokacije oko Ribničkog jezera gradiće se i "Zlatni grad".

- Cilj nam je da u narednih deset godina povećamo broj gostiju na Zlatiboru sa sadašnjih 250.000 na milion na godišnjem nivou, i 10 miliona noćenja - ističe sagovornik Tanjuga.

Privreda & usluge Promocija Opština Čajetina, Zlatibor
Povezano: Opština Čajetina