Nastavak uspešne saradnje opštine Čajetina i UNDP-a

17 Oktobar 2014  /  Izvor: Opština Čajetina

1

Opštinu Čajetina posetila je delegacija UNDP-a, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj. Zamenica šefa grupe UNDP-a gospođa Steliana Nedera sa rukovodstvom opštine Čajetina razgovarala je o aktuelnim projektima, a pre svega o realizaciji projekta izgradnje gondole na Zlatiboru. Ovom prilikom gospođa Nedera izrazila je zadovoljstvo što je ovaj projekat započet, ukazavši na to da su predstavnici UNDP-a verovali u realizaciju ovog projekta i pored poteškoća koje su postojale u prethodnom periodu.

Saradnjom sa UNDP-om, opština Čajetina uštedeće veliki deo sredstava, u obliku poreza i carine, što će stvoriti mogućnost da se ta sredstva ulože u neke druge projekte i investicije, što je osnova ovog Programa i rezultat saradnje opštine Čajetina i UNDP-a.

Gospođa Nedera tokom boravka u Čajetini istakla je da je opština Čajetina jedan od najvećih partnera UNDP-a, imajući u vidu količinu sredstava koja se trenutno nalaze u ugovoru između ove dve institucije. Ovom prilikom, takođe je istakla, da je saradnja sa Čajetinom značajno uticila na redizajniranje Programa UNDP-a,  pre svega u pravcu spuštanja na lokalni nivo i direktne komunikacije i realizacije lokalnih projekata od strane Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

Pored saradnje u vezi sa gondolom, započet je i projekat izrade Izveštaja o proceni uticaja na životnu sredinu gondole, što je polazna osnova, odnosno, sveobuhvatna analiza stanja koja će pomoći izvođaču radova na gondoli da u kasnijim fazama realizacije investicije pripremi kompletnu procenu.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj u saradnji sa Ambasadom Finske pokreće novi Program, koji za fokus ima korišćenje biomase, s tim u vezi UNDP za potrebe opštine Čajetina radi i na proceni potencijala biomase na teritoriji naše Opštine. Kako je prioritet opštine Čajetina ravnomeran i održiv razvoj čitave teritorije, a jedan od najznačajnijih potencijala razvoja Opštine, turizam, izuzetno je važno i korišćenje obnovljivih izvora energije, pa će uključivanje opštine Čajetina u ovaj Program biti dobar način za dobijanje analize stanja u pogledu korišćenja biomase.

U narednom periodu, prema rečima Bojane Božanić, pomoćnice predsednika opštine Čajetina, UNDP-u, u okviru pomenutih Programa saradnje, predložiće se i saradnja u vidu prenosa znanja, iskustava i veština kroz organizovanje edukacija ili izrade određenih strategija, što bi bilo i finansirano od strane UNDP-a. Čajetina je zainteresovana za saradnju iz oblasti javnih finansija, rešavanja imovinsko-pravnih odnosa i planske dokumentacije. Tokom sastanka razgovaralo se i o još nekoliko aktuelnih projekata koje kroz Sporazum o saradnji za 2014. godinu realizuju opština Čajetina i UNDP, a pre svega o infrastrukturnim projektima u oblasti energetske efikasnosti, kao i o projektima uređenja javnih površina, čime se unapređuje zajednički cilj, a to je lokalni ekonomski razvoj.

Privreda & usluge Privredne aktivnosti Opština Čajetina, Čajetina
Povezano: Opština Čajetina