Jedanaesti Međunarodni festival sportskog filma Zlatibor 2022.

23 Avgust 2022  /  Izvor: Opština Čajetina
Datum: -

1

Od 25. do 28. avgusta na Zlatiboru, u Kulturnom centru Zlatibor, održava se jedanaesti Međunarodni festival sportskog filma, čiji je osnivač Opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibor. Ove godine učestvovaće oko 50 igranih i dokumentarnih filmova sa sportskom tematikom, iz zemlje i sveta.

Ljubazno Vas pozivamo na svečano otvaranje XI Međunarodnog festivala sportskog filma koje se održava u četvrtak 25. avgusta sa početkom u 19 časova, u dvorani Kulturnog centra na Zlatiboru.
Pored filmskih nagrada autorima filmova (Žiri: Dušan Cicvara, Srbija, filmski kritičar i književnik, Beorad Arijana Helać Saračević, Bosna i Hercegovina, TV novinarka i filmska autorka, Sarajevo Oliver Paunović, Srbija, filmski i televizijki producent i audio vizuelni umetnik, Niš), organizatori festivala (i ove, kao i prethodnih godina) dodeljuju i nagrade za životno delo uglednim sportistima. 

Dobitnici nagrada za životno delo, ove godine su: Hadži Petar Božović (glumac), Prof.dr Aleksandar Kerković (sportska pedagogija i košarka), Prof.dr Ilija Jorga (karate), Zoran Živković (rukomet), Đorđe Perišić (plivanje, vaterpolo i Olimpijski pokret). Povelju heroja sporta i života „Nataša Kovačević“ dobiće Draženko Mitrović, legenda paraolimpijske atletike, bacač diska, koplja i kugle.

Ove godine Festival će otvoriti film “Skok” o našoj košarkašici Nataši Kovačević i o njenoj misiji da kod drugih ljudi probudi borbeni duh i motivaciju da se prebrode naizgled nepremostive prepreke, autora Ivice Vidanovića i Aleksandra Miletića.

Osim filmskih stvaralaca ovaj festival okuplja i ugledne sportiste iz zemlje i inostranstva jer je zamišljen kao svojevrstan spoj umetnosti, sporta i stvaralaca iz te dve oblasti. 

Iz programa izdvajamo susret domaćina sa delegacijom opštine Rogaška Slatina iz Slovenije koji je najavljen za subotu 27.avgust u 16 časova u sali Inovacionog biznis centra na Zlatiboru.

Zatvaranje Festivala i dodela festivalskih nagrada najboljim stvaraocima biće u nedelju 28.avgusta u 19 časova u dvorani Kulturnog centra kada će biti prikazan i film Zlatni dečko.

U prilogu je program Festivala sa satnicom.

Kultura & tradicija Festival Sport Opština Čajetina, Zlatibor
Povezano: Opština Čajetina