Izložba slika Trnava 2014.

11 Decembar 2014  /  Izvor: KSC Čajetina

1

Likovna kolonija u Trnavi organizuje se već 22 godine, a uspeh bi, i da nije iznjedreno toliko vrednih umetničkih dela, bilo samo njeno trajanje. Zasluga za to pripada opštini Čajetina, Kulturno sportskom centru Čajetina, Turističkoj organizaciji Zlatibor, ali nadasve domaćinu, slikaru i vajaru Vladimiru Mitroviću.

Preplitala su se u Trnavi, avgusta ove godine, stara i nova prijateljstva, iskusni slikarski stvaralački zapisi starijih umetnika sa „rukopisom“ novih, mladih stvaralaca; stilovi, tehnike, ideje…, a sve u prelepom ambijentu zlatiborskog sela. Ove godine Kolonija je okupila 12 slikara. Rame uz rame slikala su poznata slikarska imena, kao i oni koji tek stvaraju svoj put. To su: Veselin Nišavić, Dragan Dimić, Slobodan Amanović, Milutin Dedić, Slađan Ignjatović, Nikola Petronijević, Đorđe Stanić, Radomir Vergović, Biljana Lazarević, Milena Vermezović, Anastasija Bogdanović i domaćin ove likovne kolonije, Vlade Mitrović.

Kao predstavnik mlađe generacije koja pejzaže slika u maniru ekspresionista, kombinujući tehnike uljanog pastela i akrila, Biljana Lazarević, slikarka iz Čajetine, rekla je da je značaj ovakvih kolonija u prenošenju iskustava i iznalaženju lakših i boljih slikarskih rešenja koja stariji slikari daju njima, mladima.

Ove godine, pored domaćina, jedini vajar u Koloniji bio je Nikola Petronijević iz Užica, koji kaže kako se osećao povlašćeno jer su mu sve kolege pomagale u pripremi materijala za rad, zaintrigirani šta će od komada drveta uspeti da stvori.

Raznoliko, maštovito i majstorski, uz dobru priču i dosta smeha, proticali su dani u domaćinstvu Mitrovića. Dela ovih slikara i vajara nastala na ovogodišnjoj koloniji moći ćemo videti 15. decembra u Domu kulture. Izložba će biti otvorena u 19 časova.

Kultura & tradicija Izložba Opština Čajetina, Čajetina