Atelje Trnava - Vladimir Mitrović

Selo Trnava, 31207 SIROGOJNO
  +381 313802262, +381 642750781, +381 656314151   atelje.mitrovic@gmail.com

ATELJE TRNAVA - VLADIMIR MITROVIĆ

Zlatibor mnogi smatraju najlepšom planinom u Srbiji. Mnogi dragulji ove planine potvrđuju da je Zlatibor nešto posebno. Jedan od dragulja svakako je i Atelje "Trnava", plod samoukog slikara i vajara Vladimira Mitrovića, umetnika iz predivnog zlatiborskog sela Trnava. Sjedinjen sa planinom, spoznao je sve njene ćudi koje je vešto utkao u svoje slike i skulpture..."

(Žarko Smiljanić)

"Njegovim slikarskim utemeljenjem zlatiborski kraj je dobio slikara koji razaznaje sve likovno-lirske kolorite. Prepoznatljiv po sebi, a uporediv sa najboljom samoukom slikarskom braćom, njegov put se razgranao, kako kroz zavičaj, tako i diljem sveta. Mitrovićeve slike na kamenim pločama obigrale su Japan, a kamene ptice obletele Evropu. Neko ko ume da okrilati kamen zaslužuje i da leti - da se po njemu put i trag naziva. Doći na Zlatibor a ne videti slikarsku galeriju "Trnava" u Trnavi, gde borave slike i skulpture Vladimira Mitrovića, znači nedovoljno napojiti dušu."

(pesnik: Slobodan Ristović)

Slobodan Ristović

BRAT BORA SA ZLATIBORA

Vladimiru Mitroviću

Još s večeri krene u svanuća
zaogrne šarenicu zvezda,
dok ćurliče svirala od pruća
slavujima traži meka gnezda.

Zlatibor se ko bor uzdigo
krišom Tari nedra raskopčava,
Vladimir ga na ptici sustigo
da ga slika i da venčava.

Istog konja jašu u nebesa
probuđeni sa Tornika vukom,
livade se pod njima prosule
raznedrene slikarevom rukom.

 

Vest: Zlatiborsko leto - program za avgust 2013., Izložba slika Milene Vermezović, Proslava 120 godina organizovanog turizma na Zlatiboru, Otkrivanje spomen biste majoru Goranu Saviću, 22. Likovna kolonija - Trnava 2014., Izložba slika Trnava 2014., 23. Likovna kolonija Trnava 2015. Zlatibor, Izložba slika i skulptura - Trnava 2016., Izložba fotografija u znak sećanja na Vladimira Mitrovića, Slikarska kolonija "Trnava 2017", Izložba „Trnava Vladimir Mitrović 2017“ u Domu kulture Čajetina, 26. Likovna kolonija "Trnava Vladimir Mitrović", 27. likovna kolonija Trnava Vladimir Mitrović