IX "Pesničke vatre zlatiborske"

5 Oktobar 2022  /  Izvor: Opština Čajetina
Datum:

1

Tradicionalna kulturna manifestacija „Pesničke vatre zlatiborske“, deveta po redu, biće održana u nedelju 9. oktobra sa početkom u 18.00 časova na Zlatiboru.
Ove godine, u slavu Molijera (400 godina od rođenja), vatru će na Šumatnom brdu, upaliti Vladimir Pištalo , dobitnik Povelje „Pesničkih vatri zlatiborskih“ za svoje celokupno književno delo,  koju dodeljuje Skupština opštine Čajetina. Nakon paljena vatre na Šumatnom brdu (18.00 časova), manifestacija se nastavlja u Kulturnom centru Zlatibor (19.00 časova) gde će se u čast Molijera i dobitnika Povelje održati prigodan kulturni program.

U okviru programa učestvovaće  pesnici koji borave u Beogradu na Međunarodnim susretima pisaca, a u čast Molijera publika će videti predstavu „Žorž Danden“ ( režija: Nemanja Savković) u izvođenju Pozorišta  „Bora Stanković“ iz Vranja.

Prva pesnička vatra, pre devet godina zapaljena je u slavu 200 godina od rođenja Ljermontova, a potom je vatra paljena u čast Dantea, Šekspira, Milutina Bojića i Vladislava Petkovića Disa (na stogodišnjicu njihove pogibije u 1. Svetskom ratu), Vuka Stefanovića Karadžića i Desanke Maksimović, Bertolda Brehta, Čehova i Dostojevskog.

Molijer Foto: Fine Art Images Heritage Images Profimedia
 

Kultura & tradicija Književno veče
Povezano: Opština Čajetina