Akcija planininarskog kluba Tornik: Marko Džambasović osvojio najviši vrh Italije

4 Jul 2022  /  Izvor: Zlatiborpress

1

Planinarski klub Tornik izveo je 20 akcija u prvih šest meseci 2022. godine. Uveliko se pripremaju i naredne aktivnosti, a vodič iz kluba Marko Džambasović popeo se na najviši vrh Italije.
Zlatar, Ovčar, Kablar, Maljen... Ovo su neka od mesta koja su članovi PK Tornik pohodili u prvoj polovini ove godine. Ukupno je odrađeno 20 akcija, što u predelima opštine Čajetina, što u ostalim krajevima Srbije, a u letnjim mesecima planiraju se novi usponi, kako u zemlji, tako i u inostranstvu

"Sada, prvog vikenda ide se na Kozaru, sledećeg vikenda Prokletije, posle toga Bjelasica, Durmitor, pa Čvrsnica, zatim Triglav, Komovi i u septembru Kajmakčalan. Organizacija je zahtevna, ali i nije kad se nešto voli i kad ima dosta ljudi koji to podržavaju i prate. Onda sve to i funkcioniše. Unapred se sve to dogovara, prevoz, smeštaj. Sve ove akcije su trodnevne, ide se u petak, vraća se u nedelju uveče, dva noćenja. Prilično je ozbiljna organizacija i mora da se malo posveti tome,"

kaže Marko Džambasović, licencirani vodič iz PK Tornik koji je protekle nedelje boravio u Italiji gde se popeo na najviši vrh ove države Gran Paradizo, visok 4061m što mu je najveći planinarski poduhvat u karijeri. Na put je išao zajedno sa pet kolega iz Srbije, a ujedno su ispitane mogućnosti organizovanja tura na Alpima.

"Možda u budućnosti nekad povedemo i ljude iz našeg kluba, da se oprobamo i u tom delu visokogorstva. Sam uspon na Gran Paradizo je malo zahtevniji, nije obična šetnja. Zahteva se korišćenje dodatne planinarske opreme - cepini, dereze, karabineri, sve vreme se ide u navezi, preko glečera. Jedan ozbiljan uspon, ali lep iznad svega. Bilo je stvarno divno, uzbudljivo, malo i rizično u nekim delovima. Bogu hvala, bilo je lepo vreme i uspeli smo da ispenjemo vrh. Sam uspon je bilo malo teži i zahtevan jer je eksponirana stena i ima prilično vertikale, nekih 1200m gde mora da se polako pređe, postavljanjem užadi. Bilo je prilično zanimljivo i lepo iskustvo."

Tornik je učestvovao i u organizaciji planinske trke Gold trejl, a čajetinski takmičari ulestvovali su u tri kola lige planinske orijentacije na kojima su upisali zapažene rezultate. Tornik i Čajetina će i ove godine biti domaćini jednog kola lige koje će se održati 6. avgusta.

"Od pet ovosezonskih kola, na tri smo bili i na svakom je bilo četiri, pet medalja, a bilo je i zlatnih. Ove godine su se malo više uključili pioniri, malo više smo radili na tom da uključimo decu školskog uzrasta. I u seniorskoj i rekreativnoj konkurenciji smo imali lepe rezultate, osvojili smo dosta medalja i očekujemo da ostvarimo neki lep rezultat, već smo u vrhu tabele," kaže Džambasović.

Jedna od aktivnosti koje priprema PK Tornik je i tradicionalna akcija koja je u kalendaru Planinarskog saveza Srbije, "Zlatiborski vidikovci", koja se ove godine održava na vencu Čigote u septembru.