Akademija „Saradnici Sunca” 2022.

17 Avgust 2022  /  Izvor: Opština Čajetina
Datum: -

1

U periodu od 20. do 26. avgusta 2022. godine na Zlatiboru i u Ljubišu, biće realizovana četvrta Akademija „Saradnici Sunca”, šestodnevni stvaralački kamp namenjen mladim, talentovanim pesnicima iz cele Srbije i regiona. Akademija „Saradnici Sunca” je projekat koji po četvrti put realizuje Fondacija „Ršum” čiji je osnivač i predsednik naš omiljeni dečiji pesnik Ljubivoje Ršumović.
Cilj kampa je da okupi decu koja se bave literarnim stvaralaštvom i da im pomogne da kroz igru, kreativne radionice i druženje, razvijaju i usavršavaju svoj pesnički talenat.

Ršumović ističe kako se kamp bavi „prepoznavanjem nadarenosti za literarno stvaralaštvo kod dece, ali i praktičnim radom na proučavanju fenomena i tajni detinjstva”.

Pored Ljubivoja Ršumovića, sa decom će raditi i družiti se mnogi istaknuti književni i dramski stvaraoci, među kojima su: Uroš Petrović, Dejan Aleksić, Violeta Jović, Tode Nikoletić, Borka Tomović, Branko Stevanović i drugi.
Tokom trajanja kampa uz podršku Opštine Čajetina, Turističke organizacije Zlatibor i JP „Gold gondola Zlatibor“, deca će imati priliku i da upoznaju turističke lokalitete na teritoriji Opštine.

U utorak 23. avgusta na krajnjoj stanici Gold gondole od 10 časova, zainteresovani mogu prisustvovati otvorenom času Akademije „Saradnici Sunca“, dok će poslednjeg dana kampa, na Kraljevom trgu na Zlatiboru sa početkom u 12 časova biti održana završna priredba, u kojoj će pored dece pesnika učestvovati: Ljubivoje Ršumović, Uroš Petrović i Branko Stevanović. Priredbu će voditi Borka Tomović, dok će specijalni gost biti Branislav Rosić.
Namera organizatora je da Akademija „Saradnici Sunca” postane tradicionalni godišnji događaj, a da se učešće već naredne godine proširi i na decu iz dijaspore.

Projekat Akademija „Saradnici Sunca” podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Opštine Čajetina.
     
Fondacija „Ršum” osnovana je od strane jednog od naših najuglednijih pesnika za decu Ljubivoja Ršumovića.
Rođen u Ljubišu, na Zlatiboru, 03.07.1939. godine. Školovao se u Ljubišu, Čajetini, Užicu i Beogradu. Diplomirao 1965. godine na Filološkom fakultetu, na katedri komparativne književnosti. Radio u Radio-televiziji Beograd, kao novinar saradnik, i urednik u Programu za decu i Dokumentarnom programu. Poznate su njegove emisije: „Utorak veče – ma šta mi reče“, „Hiljadu zašto“, „Hajde da rastemo“, „Dvogled“, „Ispeci pa reci deci“, „Priče o ljudima i naravima“,„Fazoni i fore“... Bio je urednik u Izdavačkom preduzeću „Književne novine“, a potom direktor Pozorišta Boško Buha. Objavio je devedeset knjiga, uglavnom za mlade ljude. Preveden je na više jezika, a njegov „Bukvar dečjih prava“, preveden na engleski, dobio je nagradu UNESKO-a, na konkursu za knjigu koja propagira mir i toleranciju. Dobio je uglednu makedonsku nagradu „Tabernakul“ za poeziju, zajedno sa Kunderom, koji je nagrađen za prozu.
Nakon višedecenijskog rada sa decom i za decu, Ljubivoje Ršumović osniva Fondaciju Ršum sa idejom podsticanja kreativnosti, stvaralaštva i individualnog razvoja kod dece. „Saradnici Sunca“ predstavlja prvi projekat ove fondacije i realizuje se u saradnji sa istaknutim umetnicima, stvaraocima, pedagozima, uz svesrdnu pomoć predstavnika lokalne uprave i  stanovništvom Opštine Čajetina.

OBAVEŠTENJE. Usled loših vremenskih prilika, otvoreni čas Akadamije -Saradnici Sunca- koji je bio najavljen na krajnjoj stanici Gold gondole, biće održan danas 23.08.22. od 10 časova u Inovacionom biznis centru na Zlatiboru.
 

Promocija Opština Čajetina, Zlatibor, Ljubiš
Povezano: Opština Čajetina