Zlatiborski planinari - planinarski klubovi

Tradicija planinarenje u zlatiborskom kraju počinje 1931. godine kada je osnovano Planinarsko turističko društvo Zlatibor koje nažalost nije dugo postojalo. 1951. godine osniva se Planinarsko društvo Vijogor, a za prvog predsednika je izabran profesor Rako Mitrović.

Danas na teritoriji opštine Čajetina funkcionišu dva planirska udruženja „Tornik“ i „Aleksandar Džavović“

Planinarski klub Tornik

Planinarski klub Tornik je osnovan u oktobru 1982. godine i iz različitih razloga nekoliko je puta prestajao sa radom da bi se ponovo aktivirao 2016. godine. Osnovni pravci delovanja  PK Tornik su planinarska orijentacija i orjentiring, a članovi kluba aktivno učestvuju u takmičenjima u ovim disciplinama i ostvaruju prilično zapažene rezultate. Osim toga, organizuju se različite akcije u lokalnoj sredini i regionu. To su prvenstveno kraća i duža pešačenja i osvajanje vrhova do 3000 metara. Takođe, u saradnji sa lokalnom zajednicom, klub radi markiranje odnosno obeležavanje planinarskih staza i pomaže u izradi kvalitetne topografske karte koja bi bila na usluzi planinarima ali i turistima zainteresovanim za ovakav vid rekreacije.

Predsednik PK Tornik je Veliša Šuljagić.
Kontakt: tornikpk@gmail.com
Petar Vesović, načelnik za akcije 063.886.2988

Planinarski klub Tornik Planinarski klub Tornik Planinarski klub Tornik Planinarski klub Tornik Planinarski klub Tornik Planinarski klub Tornik Planinarski klub Tornik

Foto: FB strana PK Tornik

Planinarsko društvo "Aleksandar Džavović"

U čast Aleksandra Džavovića, alpiniste iz Čajetine koji je u junu 2016. godine stradao u Italijanskim Alpima grupa njegovih prijatelja je, iste godine, formirala istoimeno planinarsko društvo.
Kako ističu članovi ovog društva, njihovi glavni ciljevi su, pre svega, aktivnosti u prirodi, i upoznavanje sa prirodnim lepotama Zlatibora, njihova turistička promocija, razvijanje svesti o očuvanju prirode i negovanje sportskog duha. Do sada su organizovali više ekspedicija koje podrazumevaju pešačenje na deonicama koje su u proseku duge 40 km. Oni takođe rade na obeležavanju pešačkih staza. U planu su i izleti na Mučanj, Goliju, Kukutnicu i druge atraktivane planinske destinacije. Sve, do sada, preduzimane aktivnosti naišle su na jako dobar odziv što pokazuje da planinarstvo u ovim krajevima ima lepu i sigurnu budućnost.

Predsednik Planinarskog društva "Aleksandar Džavović" je Đorđe Marjanović.
Kontakt:  pd.a.dzavovic@outlook.com

Planinarsko društvo Aleksandar Džavović Planinarsko društvo Aleksandar Džavović Planinarsko društvo Aleksandar Džavović Planinarsko društvo Aleksandar Džavović Planinarsko društvo Aleksandar Džavović Planinarsko društvo Aleksandar Džavović Planinarsko društvo Aleksandar Džavović

Foto: FB strana PD Aleksandar Džavović

Bojan Savić za portal Zlatibor - Čudna i čarobna moć