Zdravstveni, rekreativni, sportski, kongresni, dečji...turizam

Zdravstveni turizam

Još krajem prošlog veka na Zlatiboru je postojao plan za izgradnju sanatorijuma, gde bi se lečili ili oporavljali od bolesti pre svega plućni bolesnici.
Medicinska istraživanja su pokazala, da je Zlatiborski ambijent pogodan za održavanje zdravlja i kondicije zdravih ljudi, kao i za lečenje različitih plućnih bolesti, anemije, neurastenije, manjih poremećaja srca i krvnih sudova, a naročito poremećaja štitaste žlezde (Institut za štitastu žlezdu i metabolizam "Zlatibor").

Popularni "Čigota program", dijetetsko rekreativni program, namenjen ljudima sa povećanom telesnom težinom, kao i onima, koji je žele sačuvati zdravlje i aktivan život, sprovodi se od 1989. godine na Zlatiboru. Proširenje programa nastaje 2008. godine kada je formiran Centar za prevenciju i lečenje gojaznosti kod dece i adolescenata, "Čigotica".

Sportski turizam

Tokom cele godine, zatvorena sportska hala sa 2.500 sedišta, fudbalski, teniski, košarkaški tereni, otvoreni bazen u Olimpu, zatvoreni bazen u "Čigoti", bilijar sale, fitnes i bodibilding klubovi, pružaju u kombinaciji sa idealnom nadmorskom visinom i čistim vazduhom najpoželjnije uslove za pripremu domaćih i stranih sportskih ekipa (oko 20 košarkaških i 25 fudbalskih ekipa) i pojedinaca (Jasna Šekarić, Snežana Pajkić, Olivera Jeftić, Milanko Petrović...).

Organizuju se i letnji košarkaški kampovi (Internacionalni košarkaški kamp "Profesor Aleksandar Nikolić"), škole paraglajdinga, tenisa, smučarskog trčanja, skijanja, jahanja...

Kongresni turizam

Zlatibor je postao jedan od naših najvećih centara kongresnog turizma. Veliki broj seminara, kongresa i naučnih skupova stručnjaka svih profila održava se ovde tokom cele godine u kongresnim  centrima Hotela Mona, "Koledo", Hotela Palisad "Srbija", Specijalne bolnice "Čigota", Hotela Olimp, Hotela Dunav.

Rekreativni turizam

Jedan od najupražnjavanijih vidova turizma je svakako rekreativni. Na Zlatiboru ćete često videti šetače koji se kreću nekom od šetačkih staza (šetnja do spomenika, Čigote, kanjona Rzava, Gradine, Oka, Crnog vrha, Ribničkog jezera ...) ili koji na neki drugi način istražuju lepote Zlatibora.