Mušvete

Mušvete su pitomo, brežuljkasto, zlatiborsko selo udaljeno nekih desetak kilometara od naseljenog mesta Čajetina. Kroz selo protiče rečica Grabovica bogata krkušama i rakovima. Nalazi se u podnožju vrha Gradina (1176 m) sa koga se pruža fantastičan pogled na ceo Zlatibor. Penjanje na Gradinu je idealno za planinare amatere ili profesionalce koji žele da ostanu formi.

Popularno kupalište Božovića vodenica, koje se nalazi u ovom selu, obezbediće vam neophodno osveženje u vrelim letnjim danima. Pored jezerceta, tu su izgrađeni roštilji za ljubitelje mesa, a možete samo popiti piće i uživati u prelepoj prirodi, čistom vazduhu i hladovini borova. 

Kupaliste Zlatibor Musvete   Kupalište sa rečnom vodom   Kupalište sa hladovinom borova   Kupalište    Mušvete jezero 

U Mušvetama postoji nekoliko domaćinstava koje se bave seoskim turizmom. Jedno od njih je i Virića vodenica koja se nalazi u blizini reke Grabovice. Pored smeštaja, ovo domaćinstvo vam nudi uživanje u pravoj seoskoj idili. Tu možete videti različite vrste domaćih životinja, a sama vodenica je još uvek u funkciji.

U Mušvetama, potpuno atipično za Zlatibor, postoji i sušara u kojoj se, uz poštovanje svih standarda, proizvodi dalmatinski pršut. Originalnu recepturu, nasleđenu od svojih predaka u ove krajeve su doneli Mirko Berić i Jovan Ćosić pošto su shvatili da Mušvete imaju idealne uslove za proizvodnju dimljenih delikatesa: pršuta, kulena, pančete. U okviru pogona postoji i ribnjak pastrmke i autentični vajat u kome se mogu probati ovi specijaliteti. Radi boljeg varenja, ljubazni domaćini će vas, uz sve to, rado ponuditi dobrom kapljicom, vinom ili dalmatinskom lozom.

Stanovnici ovog zlatiborskog sela su pre svega vredni ljudi, dobri i ljubazni domaćini koji će vam rado pružiti gostoprimstvo i podeliti sa vama svoje životne radosti i autentične seoske mudrosti. Tu će se uvek naći i neka čašica rakije i ukusni zlatiborski specijaliteti jer ovdašnji ljudi duboko veruju da je greh dozvoliti gostu da pije na prazan stomak.

Mušvete imaju sve što je potrebno ukoliko želite da se prepustite istinskom uživanju u svom odmoru. Borove šume koje rastu svuda po selu darovaće vam čist vazuduh, na prostranim livadama možete brati pečurke i lekovite bilje, šetati se i želeti da večno ostanete tu.

Bojan Savić za portal Zlatibor - Čudna i čarobna moć