HAJDUČKA TRAVA Achilea millefolium

Ni ako ste beli kao sir, ni ako ste pocrneli kao Nubijac, ne izlazite na sunce premazani kantarionovim uljem. Pravo rešenje za bezbedno izlaganje suncu, u dozvoljeno vreme, jeste ulje od hajdučke trave. Ono što je u prethodnom tekstu rečeno o branju, sušenju i čuvanju majkine dusice, u dobroj meri se odnosi i na hajdučku travu. Trebalo bi brati tu biljku kada je u punom cvatu i po sunčanom vremenu. Korisni su samo gornji delovi biljke, odnosno, ne bi trebalo odsecati više od desetak santimetara od vrha cveta. Pri sušenju, na jakoj promaji i u hladovini, idealno bi bilo da se biljke međusobno ne dodiruju. U zadovoljavajućim uslovima, biljka je spremna za upotrebu već posle dva ili tri dana. Poznaje se da je dobro osušena po tome što se mrvi na trenje, a ne lepi za prste.

Budući da smatram da je to jako važno, opet moram da istaknem da su lekoviti samo listići i cvetovi, koje bi trebalo pažljivo svući sa stabljike. Ako je savršeno osušena (12 procenata vlažnosti), može se čuvati u čvrsto zatvorenim teglama od tamnog stakla, ali radije preporučujem da se dobro sabije u kese od višeslojnog papira.

Smatram da mi je dužnost da ovako kvalitetnu hajdučku travu, ni majkinu dušicu, ni nanu, ni bilo koju drugu lekovitu biljku, ne mogu da nađu u slobodnoj prodaji. Ma kako eminentan proizvođač bio, čak i da je u pitanju naša najznačajnija naučna ustanova koja se bavi proizvodnjom, preradom i prodajom lekovitog bilja, krajnji proizvod, koji dobijete u lepo zapakovanoj i etiketiranoj kesici, nažalost, nije dovoljno kvalitetan. Veliki proizvođaci, koji otkupljuju čak i plantažno gajeno bilje (pitoma nana, kamilica, npr.) jednostavno propuste čitave stabljike kroz razne mašine-seckalice, tako da dobijamo samo mali deo lista ili cveta i srazmerno ogroman deo sitno seckanih beskorisnih stabljika. Pri tom, doze koje su preporučene za pripremu čaja od ovako spremljenog bilja jednostavno su nedovoljne. Kafena kašičica na 2dl vode premalo je da bi se postiglo ikakvo dejstvo. I kod najkvalitetnije pripremljenog bilja (samo listovi i cvetovi), potrebno je uzeti punu veliku kašiku na 2dl vode, da bi ste shvatili i osetili blagotvorno dejstvo bilja.

Svestan sam da ispravan način pripreme bilja, o kojem vam govorim, iziskuje dosta vremena i truda, dugotrajan manuelni rad, i da bi ovako pripremljeni čajevi bili možda i desetostruko skuplji. To je pipav posao, traži dosta strpljenja i pažnje, ali to je jedina mogućnost da se od biljke napravi lek. Pošto se našim biljnim apotekama i prodavnicama zdrave hrane više ne može verovati, osim časnim izuzecima koji pre ili kasnije mogu da prestanu da to budu, u pripremi lekovitog bilja za svoje potrebe morate se osloniti samo na sebe. Uveravam vas da je branje lekovitog bilja samo po sebi terapijski postupak. U kontaktu ste sa lekovitim biljkama, najlepšim i za čoveka najkorisnijim živim stvorenjima na planeti, okruženi lepotom i fluidnim prijateljstvom, nekoliko sati pod dejstvom aromaterapije kojom vas bilje neštedimice tretira, na čistom vazduhu, lep pogled na sve strane - možete li da zamislite situaciju zdraviju po vas?

Dvadesetak biljaka, koje čine jezgro naše farmakopeje, lako možete da naučite iz bilo kojeg botaničkog priručnika. Ostale, ređe primenjivane, ali jednako važne, naučićete postepeno, a ako nešto baš zapne, obratite se Zlatiborskoj botanickoj bastici. U svakom slučaju, puna korpa lekovitog bilja vredi mnogo više od autobuske karte koju ste platili ili goriva koje ste potrošili da biste stigli do najbliže planine. A uveče, budite sigurni, nećete imati nikakvih problema sa nesanicom.

Pravo rešenje za bezbedno izlaganje suncu, u dozvoljeno vreme, jeste ulje od hajdučke trave. Proverio sam i na sebi i na svojoj porodici. Naberite dosta mladih listova iz rozete (prizemni, zrakasto-zvezdasto raspoređeni listovi pri samom tlu, dok stabljika još nije počela da raste) hajdučke trave i njima napunite staklenu bocu od jednog litra. Ako planirate porodično letovanje, pripremite dve litarske boce, da biste imali dovoljno. Gledajte da nivo ulja bude viši od mase listića. Bocu dobro zatvorite i dvadesetak dana, i duže, držite je na suncu. Pred polazak na letovanje, ulje razlijte u manje bočice. Ako ste sve dobro uradili, boja ulja bi trebalo da bude zelenkastoplava. Izlažući se suncu, u dozvoljeno vreme, nemojte štedeti: čim koža malo upije ulje, premažite se ponovo. Posle plivanja, obavezno. Jedini njegov nedostatak je u tome što ni on ne može da vas zaštiti od intezivnog UV zračenja. Sezona godišnjih odmora je u jeku. Uprkos bojazni od UV zračenja, mnogi od nas želeli bi da na moru dobiju lepu smeđu boju kože, da "pocrne". Pridržavajte se uputstva lekara da se jakim sunčevim zracima ne izlažete od 11 do 17 časova, ali opet imate priliku da lepo pocrnite. Mnogi od naših ljudi prilikom sunčanja mažu telo kantarionovim uljem, što je velika zabluda i može da bude velika greška sa ne malim posledicama. Kantarionovo ulje se koristi za ublazavanje bolova i brži oporavak kože kada ste već "pocrveneli kao rak" usled toga niste znali sta je dosta kada ste se sunčali. U svakom slučaju, ni ako ste beli kao sir, ni ako ste pocrneli kao Nubijac, ne izlazite na sunce premazani kantarionovim uljem. O ovome nešto više u sledećoj priči o kantarionu.
Zabeležio: zlatiborski biljar Srbo Ilić