Zorici Zlatić Ivković dodeljena nagrada Mihailo Valtrović za životno delo

20 Maj 2015  /  Izvor: RTV Srbije

1

BEOGRAD - Muzejsko društvo Srbije je danas na svečanoj Skupštini u Istorijskom muzeju Srbije dodelilo prestižne nagrade "Mihailo Valtrović" za ostvarene rezultate u 2014. godini.

U kategoriji za životno delo dodeljene su dve ravnopravne nagrade i to istoričarkama umetnosti Leposavi Milovanović i Zorici Zlatić Ivković.

U kategoriji istaknuti pojedinac nagrada je dodeljena Ljiljani Lazić, muzejskom savetniku - istoričarki umetnosti iz Muzeja Grada Novog Sada za izložbu i publikaciju "Jermenska crkva u Novom Sadu - izbrisana baština".

U kategoriji muzej nagrada je ravnopravno dodeljena Narodnom muzeju u Beogradu i Istorijskom muzeju Srbije.

Milovanović je u Narodnom muzeju Zaječar provela ceo svoj radni vek od 1973. do 2004. godine, a kao prvi istoričar umetnosti u tom Muzeju osnovala je Odeljenje istorije umetnosti.

Žiri navodi da se ona neumorno bavila klasičnom muzejskom delatnošću i naučno-istraživačkim radom, dokumentacijom i čuvanjem predmeta i ističu da posebno zadivljuje veliki broj predmeta pribavljen poklonom.

Oni dodaju da je njen naučno-istraživački rad na autorskim projektima, terenski i arhivski rad rezultirao velikom građom i mnogobrojnim radovima i člancima o likovnom životu Zaječara, Timočke krajine i šire. Ona je u isto vreme bila i hroničar i istraživač likovne i društvene prošlosti.

Milovanović je krajnje pozitivan, izuzetan, primer muzejskog radnika i kulturnog pregaoca, entuzijaste iz unutrašnjosti Srbije, koja je svojim radom ostavila iza sebe veoma značajne rezultate na polju unapređivanja i razvijanja muzejske delatnosti, zaštite muzejskih predmeta i poznavanja likovne i uopšte društvene prošlosti čime je dala veliki doprinos kulturi Srbije, ocenjuje žiri.

Zlatić Ivković je nagradu dobila za svoj veliki doprinos i dugogodišnjim zalaganjem na izučavanju, zaštiti, prezentaciji, publikovanju i popularizaciji srednjevekovnog graditeljskog nasleđa, kao i osnivanjem muzeja "Staro selo" Sirogojno koji je stekao status od izuzetnog značaja za republiku Srbiju.

Ljiljana Lazić je projektom "Jermenska crkva u Novom Sadu - izbrisana baština" predstavila javnosti jedan segment istorije Novog Sada, odnosno jermenske nacionalne zajednice koja je igrala važnu ulogu u životu grada u 18. i 19. veku.

Izložbom, monografijom i pratećim programima obeleženo je pola veka od rušenja Jermenske crkve u Novom Sadu (crkve Sv. Grgura Prosvetitelja) 1963. godine, jednog od malobrojnih hramova jermenske dijaspore u Evropi.

Na taj način javnost je podstaknuta da razmišlja o mogućnostima njene obnove na istom mestu, a svojim stručnim radom Lazić je svojim projektom postavila veoma visoke standarde u prezentaciji kulturne baštine čime je dala izuzetno veliki doprinos razvoju kulture u Srbiji. Narodni muzej je tokom 2014. godine realizovao 34 izložbi od kojih su 23 priređene u Beogradu, 10 u Srbiji, a jedna u inostranstvu i imao je više od 123.000 posetilaca. Takođe, organizovao je i brojna predavanja, stručna vođenja i radionice za decu. Žiri navodi da je bila vidna i pozitivna medijska prisutnost muzeja povodom atraktivnih programa.

Žiri navodi da su, iako rade u otežanim uslovima sanacije i rekonstrukcije zgrade, zaposleni u Narodnom muzeja uložili ogroman napor i 170. godišnjicu jubileja Muzeja obeležili zavidnim rezultatima na polju unapređenja kulture vrednim priznanja "Mihailo Valtrović". U godini obeležavanja velikog jubileja - 100 godina od početka Velikog rata Istorijski muzej Srbije je imao posebno značajnu ulogu, koju je obeležio na kvalitetan i dostojan način nizom aktivnosti na domaćem i međunarodnom planu.

Nekoliko desetina hiljada posetilaca, brojni prateći programi za decu i odrasle, brojne domaće i međunarodne izložbe, intenzivna i kvalitetna izdavačka aktivnost i velika medijska prisutnost ukazali su da su zaposleni Istorijskog muzeja Srbije tokom 2014. godine doprineli zavidnim rezultatima na polju unapređenja kulture vrednim ove nagrade.

Nagrada se dodeljuje u spomen na Mihaila Valtrovića (1839-1915) arheologa, arhitektu i istoričara umetnosti, člana Srpske kraljevske akademije, profesora Velike škole, prvog upravnika Narodnog muzeja, prvog muzeologa i osnivača Srpskog arheološkog društva.

Kultura & tradicija Zanimljivosti Edukacija Opština Čajetina, Sirogojno