Zlatna povelja Beogradskog festivala "Vitezovo proleće" za književnicu Mirjanu Ranković Luković

1 Mart 2024

1

Pesnikinji Mirjani Ranković Luković sinoć je u Narodnoj biblioteci Grada Užica uručena Zlatna povelja Beogradskog festivala "Vitezovo proleće" za doprinos pesništvu. Nagradu su joj uručili: direktor Festivala, pisac Nedeljko Popadić, a ispred redakcije i izdavačke kuće "Vitez" urednica časopisa Višnja Popadić i aforističar Rade Đergović.

Na promociji knjige "U jednom od života", kojom je ova pesnikinja obeležila 25 godina od njenog zvaničnog pojavljivanja u svetu književnosti, gosti su bili: pesnikinja Milunika Mitrović u ulozi recenzenta, urednik izdavačke kuće "Kolektiv Užice" Zoran Žeravčić, glumica Biljana Zdravković i novinar i voditelj programa Svetomor Milutinović. Puna sala užičke biblioteke potvrdila je da je Mirjana u ovoj sredini rado viđen pisac jer su i njene dosadašnje književne večeri bile izuzetno posećene, što je prokomentarisao i Nedeljko Popadić rekavši da je zadovoljstvo videti publiku koja je, u konkurenciji sa tv programima, društvenim mrežama i sličnim, ali ne uvek i kvalitetnim, medijskim izazovima današnjeg vremena, radije izabrala da bude prisutna na ovoj večeri .

Na svojevrstan način ova pesnikinja se zahvalila na dodeljenom priznanju rekavši da je "velika čast primiti ga od pesnika čije pesme već i vrapci znaju jer ih govore deca širom Srbije i van nje na raznim takmičenjima i manifestacijama". Ovom prigodom pročitala je "Prijetaljsku pesmu". 

Veče su svojim odabirom poezije, koju je za zbirku "U jednom od života" priredio Zoran Jeremić, ulepšali Biljana Zdravković i Svetomir Milutinović koji je pesmama pisanim u muškom rodu "pozajmio" svoj glas, a Milunika Mitrović, koja odlično poznaje Mirjanino stvaralaštvo o kojem je u više navrata govorila, je zapisala:

"U „svetom zanosu poezije“ sve je u ovim stihovima prozračno i lakokrilo, kao povest čistog antićevski ustreptalog srca, koje se dobrodušno i brižno jednako podaje osmehivanju radosti i tugama ovoga sveta i života. Svega je tako malo i tako dosta stalo u  ove pesme, koje kroz vreme ne odustaju od nežnosti religije vlastitog srca, čudesno oblivene svetlošću nade i praštanja.“

Publika u Narodnoj biblioteci Užice je na kraju večeri od Mirjane, koja je svoje detinjsvo i mladost provela u ovom gradu, darivana video zapisom pod nazivom "Pismo izvinjenja i ljubavi" koje je  čitaoce ostavio u veoma emotivnom raspoloženju, a koji uz dozvolu autorke prenosimo u celini.
 

Kultura & tradicija Književno veče Opština Užice, Opština Čajetina, Zlatibor, Čajetina