Zlatiborski lula-majstor Ninoslav Luković

18 Januar 2018  /  Izvor: Dragana Rosić, www.zlatiborpress.rs, NLpipes - FB

Na listu svetski poznatih lulaša nedavno je upisano ime našeg mladog sugrađanina, Ninoslava Lukovića. U znak dobrodošlice, na naslovnoj strani sajta lula-majstora postavljena je fotografija jedne od unikatnih modela lula nastalih u spretnim rukama ovog kreativnog mladića.

Za izradu lula ovaj dvadesetčetvorogodišnjak, budući elektroinženjer, zainteresovao se pre oko četiri godine, kada je bez ičije pomoći napravio prvu lulu, koju je poklonio svom stricu. Ona je, kako kaže, napravljena iz jednog komada orahovog drveta, a svaka naredna imala je sve elemente koje lula treba da ima.

„Sastavni delovi lule su glava, usnik i vrat. Usnik se pravi od materijala koji je od malo čvršćeg drveta da bi mogao da izdrži zube, da se ne ošteti. Glava se sastoji od žarnice u koju ide duvan. Postoji rupa za vazduh i jedna u koju ulazi tenon. Usnik čine tenon, vrat i deo koji se hvata zubima, a koji se zove dugme“, objašnjava Ninoslav.

Za izradu jedne od ovih lepotica, inače omiljenog pušačkog asesoara umetnika, naučnika, boema, potrebno je puno vremena, često i u zavisnosti od motivacije i raspoloženja. Kako je u ovu avanturu ušao potpuno sam, povremeno razmenjujući iskustva sa kolegom Darkom Milovanović iz Čačka, trebalo mu je dosta vremena da usavrši ovaj zanat, koji se, slobodno možemo reći, graniči sa umetnošću:

„Iz glave smišljam kakvu lulu želim. Naravno, prvo moram da znam kakav oblik želim. Zatim se crtaju smerovi bušenja rupa. Veoma je važno da sve bude pod dobrim uglom, zidovi lule ne smeju da budu pretanki. Odatle polako kreće dizajniranje. Za izradu lula koristim različite materijale, poput vresa, masline i morte koja je specifična po svojstvu jer je to drvo koje je stajalo u vodi par hiljada godina. Sva smola i sve organske materije se isperu iz drveta i budu zamenjene mineralima. Drvo je delimično okamenjeno i kao takvo jako je pogodno za pušenje lule, zato što ne dodaje primesu u ukusu duvana, što lulašima odgovara. Usnik se pravi od plastike, akrila ili ebonita“.

Ninoslav još uvek nema jasnu klasifikaciju lula, već ih ocenjuje prema finišnom rezultatu rada i kvalitetu drveta. Posebno brine da mu lule dobro „leže“ u ruci, da budu fino oblikovane, balansirane, da se pored lepog izgleda iz njih može lako pušiti. Mnoštvo lula, pogotovo tih prvih, poklonio je svojim prijateljima. Među njima najzanimljivija je replika lule koju koristi čarobnjak Gandalf u filmu „Gospodar prstenova“. Izrada ove lule za njega je predstavljala pravi izazov.

„To je za mene predstavljalo najveći izazov jer sam tada bio početnik, što se tiče pravljenja lula. Bilo je jako teško i nezgodno jer usnik iz Gadalfove lule ima veliku dužinu. Ja tada nisam imao materijale od kojih se to pravi, tako da sam morao da se snalazim i da improvizujem“, objašnjava Ninoslav.

Njegov talenat prepoznao je vlasnik francuskog sajta posvećenog lulama, Gijom Lafli, pa je poželeo da na listu svetskih majstora lula doda i njegovo ime. Ovome se, kako kaže, nije nadao: „U prvom momentu sam bio jako iznenađen, a potom sam se obradovao. Naravno, to me je motivisalo da se ponovo vratim u celu tu priču oko pravljenja lula“.

Ono što je zanimljivo jeste to da mladi Luković, kao ni njegovi roditelji, nisu pušači. Kvalitet prvih lula isprobavao je stric, što je kasnije morao naučiti i sam, čime je otkrio pravu draž uživanja u luli. S obzirom da pušenje lula zahteva posvećenost, pa samim tim i vreme, mnogo je manje njihovih ljubitelja što nije slučaj u zapadnim zemljama. Zato i ne čudi da su lule našeg sugrađanina izazvale više pažnje kod stranaca,te se tako neke od njih sa inicijalima ovog mladića nalaze u posedu lulaša iz Indonezije i Nemačke.

 

Kultura & tradicija Promocija Opština Čajetina, Čajetina