Zlatiborski krug, Mikser i nastavnici iz Eko-škola - Klimatski paket savetovanje

6 Mart 2021  /  Izvor: UG Zlatiborski krug

1

Ambasadori održivog razvoja i životne sredine, uz podršku partnera udruženja građana Zlatiborski krug i Mikser i nastavnika iz Eko-škola, održaće tokom marta tri onlajn stručna skupa - savetovanja, za nastavnike osnovnih i srednjih škola o primeni interaktivnog obrazovnog Klimatskog paketa. Reč je o inovativnom nastavnom sredstvu koje za domaći obrazovni sistem prilagođavaju i razvijaju ova udruženja, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

Sva tri skupa su akreditovana kod Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja kao Savetovanje putem Interneta, a učesnici će dobiti 1 poen u okviru stručnog usavršavanja.
Savetovanje putem interneta “Primena sadržaja obrazovnog Klimatskog paketa u redovnoj nastavi i vannastavnim aktivnostima” će se održati 6. marta za nastavnike razredne nastave, 13. marta za predmetne nastavnike od 5-8. razreda i 20. marta za nastavnike gimnazija i srednjih stručnih škola.

Autorski tim Klimatskog paketa će predstaviti njegovu primenu u radu sa učenicima kroz tri nivoa obrazovanja u Srbiji i mogućnost unapređenja obrazovno-vaspitnog procesa. Predavačice su Aleksandra Mladenović, predsednica Ambasadora održivog razvoja i životne sredine, mr Zorica Milosavljević iz OŠ „Dimitrije Tucović“ iz Čajetine, Vesna Belčević iz Zlatiborskog kruga, Tijana Gordić iz OŠ „Drinka Pavlović“, Marina Drndarski iz „Sedme beogradske gimnazije“ i Jagoda Petrović - Ukaj iz „Geodetske tehničke škole“ iz Beograda. One će govoriti o klimatskim promenama, zaštiti životne sredine i održivom razvoju kao integralnom delu obrazovno-vaspitnog procesa i predstaviće nastavnicima sadržaj Klimatskog paketa. Pored toga, prikazaće primere dobre prakse planiranja i organizacije aktivnosti za smanjenje štetnog uticaja klimatskih promena i uključivanja učesnika.

Cilj Klimatskog paketa je da mladima pruži znanja o uzrocima i posledicama klimatskih promena, kao i podrška da razviju veštine za prevazilaženje njihovih negativnih posledica. U edukaciji učestvuje tim stručnjaka najrazličitijih profila, a udžbenik je prilagođen potrebama i navikama današnjih generacija učenika.

Klimatski paket sadrži priručnik prilagođen nastavi za decu u osnovnim i srednjim školama, više od 100 kviz-kartica za interaktivnu proveru znanja, mapu sveta sa prikazom uticaja klimatskih promena na različite regione, kao i poseban vodič za predavače. Klimatski paket je preveden na srpski jezik i prilagođen potrebama domaćeg obrazovnog Sistema.

Izvorni paket (http://climate-box.com/) je kreirao interdisciplinarni tim ruskih eksperata uključujući klimatologe, geografe, biologe, ekonomiste, stručnjake za životnu sredinu, nastavnike. Do sada, paket je preveden i sproveden u još sedam država istočne Evrope i centralne Azije. Srpska adaptacija udžbenika odvija se u okviru projekta u oblasti klimatskih promena koji sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine, uz tehničku podršku Programa UN za razvoj i finansijsku podršku Globalnog fonda za zaštitu životne sredine (GEF). 

Javni sektor Predavanje Edukacija Opština Čajetina, Zlatibor