Zlatiborski Eko agrar na forumu na Jahorini i sajmu pršuta u Tinjanu

25 Oktobar 2018  /  Izvor: www.zlatiborpress.rs

1

U organizaciji Stalne radne grupe za regionalni razvoj, od 16. do 18. oktobra na Jahorini je tradicionalno organizovan poljoprivredni forum koji se odnosio na najvažnija pitanja u domenu poljoprivrede. Učesnici su, kao i svake godine, bili predstavnici vlada, ministarstava, kao i preduzeća iz oblasti poljoprivrede i naučnih institucija sa celog Balkana. Učesnik foruma bio je i PD „Zlatiborski Eko agrar“, kao deo radne grupe koja je donela i prezentovala zaključke po pitanju razvoja-mesno prerađivačkog sektora.

Nastup na poljoprivrednom forumu na Jahorini, koji je okupio sve zemlje Balkana kao i eksperte za ruralni razvoj Evropske unije, je od velikog značaja kako za Opštinu Čajetina tako i za Zlatiborski Eko agrar koji je, pored Regionalne razvojne agencije Užice i nekoliko proizvođača, bio jedini predstavnik naše zemlje, istakao je Vladimir Bojović, direktor Zlatiborskog Eko agrara. On dodaje da se na ovom trodnevnom skupu diskutovalo o zajedničkim problemima i strategijama ruralnog razvoja.

„Zajednički zaključak svih republika je da ne postoje jasno definisan strateški okvir razvoja, konkretno stočarstva. U svim zemljama, kao i u našoj, na godišnjem nivou se menja politika davanja subvencija i podrške poljoprivrednim proizvođačima. Iz tog razloga poljoprivredni proizvođači ne mogu da planiraju dugugodišnje investiranje u pljoprivredno gazdinstvo. Takođe, ono što je jedan od velikih problema kod nas je to što dolazi do lošeg prevođenja zakonske regulative od strane Evropske unije. I, ono što treba svi da poboljšamo, i što ne funkcioniše ni u jednoj od država na Balkanu, je udruživanje“, istakao je Bojović.

Privredno društvo „Zlatiborski Eko Agrar“ prošlog vikenda, bilo je učesnik internacionalnog sajma pršuta „ISAP 2018“ u Tinjanu, Hrvatska. Radna poseta uključivala je promociju i izlaganje zlatiborskih suvomesnatih i mlečnih proizvoda, ali i Zlatibora kao turističke destinacije.

„To je jedno izuzetno lepo i značajno iskustvo. Pre svega zbog umrežavanja sa proizvođačima iz ostalih zemalja. Ono što mi pokušavamo da uradimo u Mačkatu je da privučemo što veći broj ljudi, tako što ćemo dovesti goste iz ostalih zemalja koje će predstaviti svoje proizvode, koji su slični našoj pršuti. Pored kolega koje smo ranije upoznali iz Italije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije,  ovaj put smo imali priliku da se upoznamo sa proizvođačima iz Austrije, i Španije“, dodaje Bojović.

Bojović ističe da je upravo sajam u Tinjanu bio idealna prilika za ugovaranje posete inostranih proizvođača i njihovu prezentaciju na Sajmu pršute u Mačkatu koji će biti održan u februaru.
 

Privreda & usluge Promocija