"Zlatiborski brzi voz" na Kraljevom trgu

20 Avgust 2013

Povodom svečanog jubileja "120. godina organizovanog turizma“, 18.08.2013. godine na Kraljevom trgu na Zlatiboru  svečano je otkrivena drvena skulptura "Zlatiborski brzi voz“ na ponos celog Zlatibora.

Pomenuta skulptura je rađena prema motivu sa fotografije koju je snimio užički fotograf Ilija Lazić početkom 20. veka i dao joj ime „Zlatiborski brzi voz“. Na fotografiji se nalazi zlatiborski kiridžija Todor Udovičić-Gajević u tradicionalnoj zlatiboskoj nošnji (lanene panatlone-pelengir, duga lanena košulja, koporan, jandžik- kožna torba, pletena šubara i naravno opanci) iz zlatiborskog sela Stubla sa svojim tovarnim konjem.

Današnji „Zlatiborski brzi voz“ je  delo samouokog skulptora Miladina Lekića iz Šljivovice. Skulptura kiridžije rađena je od hrastovog drveta i visoka je 2,60 metara, a skulptura konja sa samarom je visoka 2,50  metara i rađena je od brestovog drveta koje je poreklom upravo iz Stubla, pa kako kaže sam autor „možda se stari kiridžija upravo odmarao u hladovini ovog drveta“.

Sve do tridesetih godina 20. veka  zlatiborske kiridžije putovale i  prenosile raznu robu sa Zlatibora svojim tovarnim konjima karavanskim putevima prvo srednjevekovne Srbije, Otomanskog carstva, Kneževine, a zatim Kraljevine Srbije. Svoje planinske proizvode: sir, kajmak, rakiju, rujevinu, pršutu,kačarske proizvode  i dr. a najčešće luč i katran su prodavali ili jednostavno menjali za druge, njima potrebnije proizvode, najčešće žito i vino. Svoja duga putovanja skraćivali su erskim anegdotama i najvernijim „pratiljama“ tj. čuvenim zlatiborskim pesmama „iz vika“. Postoje podaci da su zlatiborske kiridžije odlazili sve do Dubrovnika, Skoplja pa čak i Soluna.

Turizam Promocija Opština Čajetina, Zlatibor