Zlatiborska tradicionalna kuhinja - pršuta, sir, kajmak, med i rakija

8 April 2016  /  Izvor: Zlatiborski Eko Agrar

Zlatiborska tradicionalna kuhinja obuhvata riznicu ukusa i mirisa nastalu mešavinom uticaja raznih naroda koju su prolazili ovuda i živeli na ovim prostorima. Kao i u kulturi uopšte, ova fuzija različitih uticaja rezultirala je originalnošću, pa bogata zlatiborska trpeza nudi nezaboravne ukuse koji se samo na Zlatiboru mogu osetiti.

Zlatiborska pršuta - (poznata i kao užička pršuta) je jedan od nacionalnih specijaliteta zlatiborskog kraja. Najpoznatiji sppski proizvod odličnog ukusa, blago dimljenog visokokvalitetnog goveđeg ili svinjskog mesa, koje je u skladu sa tradicijom usoljeno, a zatim dimljeno i sušeno na svežem zlatiborskom vazduhu i bukovom drvetu.

Zlatiborski sir - spada u grupu belih sireva, proizvodi se u seoskim domaćinstvima na tradicionalan način.

Kajmak predstavlja mlečni proizvod mekog, kremastog sastava i svojstvenog prijatnog ukusa i mirisa.

Zlatiborski med - na Zlatiboru postoji Udruženje pčelara osnovano pre 60 godina tako da ovaj kraj neguje dugu tradiciju u proizvodnji meda posebnog kvaliteta zbog geografskog položaja kao i nezagađenog okruženja.

Zlatiborska rakija - šljivovica ili šljiva je jako i bezbojno ili žućkasto alkoholno piće koje se pravi od šljive. Dobija se putem destilacije u kazanu za pečenje rakije pri čemu se dva puta destiliše.

Više od zlatiborskim tradicionalnim proizvodima pročitajte u Brošuri Tradicionalni proizvodi zlatiborskog kraja.

Kultura & tradicija Zanimljivosti Opština Čajetina, Zlatibor