"Zlatibore zaigraj" 6. međunarodni festival veterana folklora

1 Decembar 2016  /  Izvor: Mirjana Ranković Luković, www.zlatiborpress.rs
Datum:

1

Udruženje za negovanje narodne tradicije „Veterani Zlatibora“ po 6-ti put organizuju Festival veterana folklora. Ove godine najlepše koreografije izvešće 43 društva, a gosti dolaze iz svih krajeva Srbije kao i iz BiH, Slovenije, Austrije… Festival će se održati u subotu, 3. decembra, od 15 časova u Sportskoj dvorani u Čajetini.

Hiljadu učesnika iz 43 kulturno-umetnička društva iz zemlje i okruženja prikazaće publici, ali i jedni- drugima, neke od najlepših koreografija, sve upakovano u bogate nošnje mesta iz kojih dolaze i muziku ostavljenu nekad davno u baštinu. Pet sati programa, zabave, jednom rečju - festival! Za domaćine, veterane Zlatibora, organizovati sve to - biće pravi izazov.

„Naši veterani, na žalost, ove godine neće učestvovati, jer ne možemo da se iskonbinujemo; mnogo nam treba ljudi za organizaciju festivala i ne možemo da stignemo da se presvlačimo i igramo. Ali, predstavićemo se na nekoj sledećoj manifestaciji, sa nekim novim igrama,“ kaže Marko Vesović, umetnički rukovodilac veterana. U samoj organizaciji oslanjaju se na sopstvene snage, a pomažu im Opština, JP KSC i TO Zlatibor, kao i hotelijeri koji im izlaze u susret sa pristupačnim cenama za smeštaj i ishranu.

Mnogi od gostiju na Zlatibor dolaze ne samo zbog učešća na Festivalu, već i zbog uživanja u čarima ove planine. Tome doprinose, sigurno, i dobri domaćini o kojima se glas daleko čuje, tako da se iz godine u godinu za Festival prijavljuju nova zainteresovana kulturno-umetnička društva.

Na 6. festival po prvi put stiže KUD iz Kopra iz Slovenije, kao i KUD „Jedinstvo“ iz Beča koje će svoj dolazak učiniti upečatljivim po jednom gestu. Naime, oni su izrazili želju da pomognu jednoj čajetinskoj porodici iz kategorije socijalno ugroženih, pa će to učiniti uz pomoć Centra za socijalni rad opštine Čajetina.

Zlatiborski veterani su, uglavnom, išli na festivale i koncerte u uzvratne posete, a ostalo je želja da posete Sloveniju gde još nisu bili. Mogućnost za to otvara se u februaru kada bi gostovali KUD-u „Brdo“ iz Kranja. Dotle, ostaje nam da uživamo u subotnjem prazniku koji priređuju čuvari tradicije.
 

Kultura & tradicija Festival Provod i zabava Opština Čajetina, Čajetina