Zlatibore pitaj Taru

27 Decembar 2016  /  Izvor: Drina info

1

U okviru aktivnosti WWF akademije za prirodu predstavnici Nacionalnog parka Tara posetili su OŠ Dimitrije Tucović na Zlatiboru i na taj način počela je realizacija učeničkog projekta „Zlatibore pitaj Taru“. Svrha ove posete bila je da članovi projektnog tima i biološke sekcije shvate šta znači upravljati zaštićenim područjem.

Projekat „Zlatibore pitaj Taru“ su osmislili članovi biološke sekcije OŠ Dimitrije Tucović zajedno sa nastavnicom biologije Snežanom Tucić na Akademiji za prirodu koja je deo WWF-ovog projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“.

Cilj projekta „Zlatibore pitaj Taru“ je da učenike OŠ Dimitrije Tucović, ali i sve ostale zainteresovane stanovnike Čajetine i posetioce Zlatibora bolje upozna sa netaknutom prirodom Tare, sa ugroženim biljnim i životinjskim vrstama od kojih su neke prisutne i na Zlatiboru. Kroz promociju NP ,,Tara“ , pokazujući kako se priroda štiti na Tari, učenici će apelovati i da se na Zlatiboru mora više voditi računa o zaštiti prirode.

Aktivnosti planirane u okviru projekta jesu:

- decembar – poseta Upravljača školi i prezentacija Nacionalnog parka Tara,
- januar – vršnjačka edukacija – članovi projektnog tima će prezentovati NP Tara svojim vršnjacima,
- februar – predavanje predstavnika „Srbija šuma“ o značajnim vstama na Zlatiboru.
- 21. mart – poseta Upravljača i predstava u Domu omladine u Čajetini,
- 22. april – prezentacija NP Tara na Kraljevom trgu na Zlatiboru
- maj – poseta učenika Nacionalnom parku Tara i upoznavanje sa osnovnim vrednostima

WWF akademija za prirodu deo je obrazovne komponente velikog regionalnog projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“, koji je započet u oktobru 2015. i trajaće do oktobra 2019. godine, a napravljen je kako bi se poboljšala komunikacija sa lokalnom zajednicom, njeno uključivanje u upravljanje zašticenim područjima, razvili obrazovni programi za decu, te turističke ponude koje će unaprediti posećenost i razvoj zaštićenih područja.

Projekat „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ se u Srbiji sporovodi u saradnji sa nacionalnim parkovima Tara, Đerdap, Fruška Gora i JP „Srbijašume“ i JP „Vojvodinašume“, a finansira ga Švedska međunarodna razvojna agencija – Sida.

Priroda Radionica Edukacija Opština Užice, Opština Čajetina