Zlatiborci osvojili 18 medalja na Prvenstvu Srbije u borilačkim veštinama

21 Oktobar 2014

-Čajetina je 18. i 19. septembra po četvrti put bila domaćin prvenstva Srbije u borilačkim veštinama, a takmičari iz lokalnog kluba Šogun su se na njemu okitili velikim brojem medalja. Domaćin takmičenja i ovaj put je bio osnivač kluba Šogun i potpredsednik Džijudžicu saveza Srbije Radiša Spasojević.

Prvi dan takmičenja bio je rezervisan za sportski džijudžicu, dok su se borci drugi dan nadmetali u disciplinama miks kumite i čambara. Miks kumite je kombinovana disciplina za najmlađe takmičare i sastoji se iz tri runde u kojima se takmičari bore na različite načine. Prva runda je rezervisana za udaračke tehnike, druga runda samo za bacanja, dok se u trećoj borba vodi u parteru. Čambara je japanska tehnika mačevanja u kojoj se borci nadmeću dugim i kratkim mačem.

-Zlatibor je poslednjih godina postao jedan od najznačajnih centara kada su u pitanju borilački sportovi-kaže domaćin Radiša Spasojević - Klub Šogun u Čajetini postoji od 2008. godine kao sekcija Budo saveta Srbije, a od 2102. kao samostalan klub. Za to vreme uspeli smo da popularišemo džijudžicu u zlatiborskom kraju što dokazuju i medalje koje naši takmičari donose sa državnih i međunarodnih takmičenja. Takmičari kluba Šogun su na Prvenstvu Srbije osvojili osamnaest medalja, što je odličan rezultat. Naravno, smatram da možemo i bolje od toga jer mi Zlatiborci u sebi nosimo borbeni, samurajski duh koji se u ovom sportu odlično vidi-smatra Spasojević.

Spasojević se zahvalio svima koji su podržali održavanje prvenstva i istakao da će se potruditi da organizaciju podigne na još viši nivo. - Broj učesnika iz godine u godinu raste, postoji interesovanje publike što dokazuje da kvalitetno radimo i da borilački sportovi u zlatiborskom kraju ima lepu budućnost. Kao domaćin ove manifestacije zahvalio bih se svim učesnicima prvenstva, a moram izdvojiti sudije koje su svoj deo posla odradile izuzetno profesionalno i kvalitetno, praktično bez greške. Cilj ovakvih takmičenja je pre svega promocija sportskih vrednosti i zdravog načina života i naš klub će nastaviti da neguje te vrednosti - poručuje on.

Džijudžicu - džudžucu, džudžicu, javara itd. (jap. 柔術, nežan način, nežna nauka ili nauka popusta) je japanska borilačka veština i obuhvata u prvom redu borbu bez oružja (udaranje, rvanje) a u daljem korišćenje hladnog oružja. U ranija vremena koristili su je japanski ratnici - samuraji kada bi izgubili oružje. Ubraja se u najstarije japanske borilačke veštine i za jednu od najpoštovanijih, a ranije je bio poznat pod nazivom javara. Danas džijudžicu pripada klasičnim japanskim borilačkim veštinama sportovima kao što su džudo, karate, aikido, kendo.

Po borbenom principu džijudžicu ne koristi sirovu snagu nego gleda da uz određenu tehniku okrene protivničku energiju napada u svoju korist, slično princip u džudou i aikidu. Obuhvata borbu u stojećem položaju i na zemlji, udarce, hvatove, tehnike privođenja, bacanja, poluge, gušenja, odbranu i upotrebu hladnog oružja poput noževa i štapova. Iz džijudžicua su proizašli džudo, aikido, brazilski džijudžicu, a uticao je na razne borilačke veštine kao što su sambo, karate, krav maga, nindžucu i druge.

Medalje osvojili:

Ivan Gukić - zlato dugi mač, džijudžicu treće mesto, kratki mač srebro
Marko Arsenijević - srebro ju jutsu, kratki mač zlato, dugi mač srebro
Nemanja Glišović - 3 mesto džijudžicu
Kovačevic Milan - zlato džijudžicu
Glišović Žarko - bronza džijudžicu
Miloš Glišović - zlato miks kumite
Milovan Đuđić - bronza miks kumite
Stojanović Uroš - srebro mix kumite
Aleksandra Jeremić - zlato miks kumite
Snežana Milovanović - srebro miks kumite
Aleksandra Kovačević - srebro miks kumite
Jana Ševkušić - zlato mix kumite
Đorđe Kostić - bronza mix kumite
Filip Luković - bronza mix kumite

Bojan Savić za portal Zlatibor - Čudna i čarobna moć

Sport & rekreacija Takmičenje Opština Čajetina, Zlatibor