Zlatibor, zdravo mesto za život osobama koje pate od polenskih alergija

3 Jul 2020  /  Izvor: Zlatiborske vesti

1

Svi oni koji imaju problema sa alergijama, savetuje Mitrovićeva, treba da izbegavaju da budu u prepodnevnim satima u prirodi, kad je koncentracija polena najveća, da ne suše veš na otvorenom, kao i da operu kosu i promene odeću po ulasku u kuću kako se polen ne bi zadržao.

U Velikoj sali Opštine Čajetina održana je tribina na kojoj su predstavljeni rezultati merenja koncentracije polena u vazduhu na Zlatiboru u toku 2019. godine. Na tribini je posebno naznačeno da Agencija za zaštitu životne sredine, kao i do sada, preporučuje našu planinu kao jedno od zdravih mesta za boravak osobama sklonim polenskim alergijama.

Prema rezultatima koji su predstavljeni na ovom skupu, u toku prošle godine najveća dnevna vrednost koncentracije polena na Zlatiboru bila je 162 polenova zrna dok je, na primer, u Beogradu ta vrednost iznosila 925.  Zbog toga Agencija za zaštitu životne sredine često upućuje građane iz svih krajeva Srbije da odmor provode na Zlatiboru.

Na Zlatiboru nema visokih koncentracija polena

- Zlatibor definitivno jeste pogodna lokacija za osobe koje su alergične na sve polene. Ta specifična klima koju smo već svi upoznali, i mi koji dolazimo i vi koji ovde živite, sa rosnim kišama, vlagom, ruža vetrova koja je karakteristična za ovaj predeo, utiču da polena nema u visokim koncentracijama. Za alergične osobe to je idealna atmosfera za odmor - rekla je na tribini Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Svi oni koji imaju problema sa alergijama, savetuje Mitrovićeva, treba da izbegavaju da budu u prepodnevnim satima u prirodi, kad je koncentracija polena najveća, da ne suše veš na otvorenom, kao i da operu kosu i promene odeću po ulasku u kuću kako se polen ne bi zadržao.

Meri se koncentracija 26 alergenih vrsta polena

Prema onome što je rečeno na ovom skupu, na Zlatiboru se od 2013. godine meri koncentracija 26 alergenih vrsta polena i sedmu godinu prezentuju se rezultati merenja koncentracije polena. Uzorkovanje vazduha sprovedeno je u periodu od 15. aprila do 4. novembra. Sakupljeno su 203 dnevna uzorka koji su obrađeni, pripremljeni za analizu i analizirani od strane evropski sertifikovanih osoba.

- Rezultati merenja za ovih sedam godina pokazuju mali porast koncentracije polena trava i savet je da se u periodu kao što je ovaj, trave na vreme pokose a to je, ustvari, košenje pre cvetanja što takođe važi i za ambroziju kao jedan invazivan korov. U proleće, kada kreću poleni drveća, najveći alergeni potencijal ima polen breze, pa ljudima savetujemo da se iz mesta gde je ta vrednost u prekograničnim koncentracijama presele, odnosno vrate u Beograd kada breza krene na Zlatiboru - kaže Mirjana Mitrović  iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Priroda Promocija Opština Čajetina, Zlatibor