Zlatibor, za one koji ga ne vole… 1 deo

4 Maj 2015  /  Izvor: Bookiraj . Srđan Ruškuc

Zlatibor svakako nije mesto na kom možete da očekujete odmor kao na moru ili mesto koje će Vam zameni u potpunosti letovanje.

Takođe, nemojte previše da očekujete ako odete zimi sa idejom da ćete moći da skijate kao i na nekoj drugoj planini, jer Zlatibor nije planina u tom pravom skijaškom smislu…

Ali je Zlatibor mesto koje treba obići, i doživeti, ali na jedan možda drugačiji način od onog „klasičnog“. Doći, sesti, jesti…

Okolina Zlatibora je fantastična. Zato i predlažemo da dosta vrmena provedete baš u okolini Zlatibora i na izletima kojih ima sasvim dovoljno da možete da ostanete na jednom produženom vikendu i da kući ponesete dobar, pozitvan utisak.

Uzmite malo svog slobodnog vremena pred put i pronađite informacije o izletima u okolini Zlatibora ili se jednostavno raspitajte, isplanirajte u potpunosti Vaš boravak na Zaltiboru i okolini i nemojte da ostavljate ni trenutak slobodnog vremena, jer će te onda na kraju i završiti u samom centru bez ideje…

Kao sto sam predložio i vama i mi smo napravili plan koji je podrazumevao spavanje na Zlatiboru i ništa više od toga, a ceo dan smo provodili u okolini i prirodi. Smešteni smo bili u Vili Idilia 4* koja je dobro pozicionirana. Skoro u samom centru, ali u mirnom delu okružena borovima. Ima i zatvoren bazen i podzemnu garažu. Osoblje je ljubazno, a doručak i švedski sto za svaku pohvalu…Preporučujemo!

Za prvi dan smo odabrali odlazak u Sirogojno, Etno selo koje se nalazi na 24 km od Zlatibora. To je pravi muzej na otvorenom, sa oko 50 brvnara koje prezentuju tradicionalno graditeljstvo, duhovno i materijalno nasledje pravog srpskog sela, kao i oko 2.000 različitih eksponata, koji su izloženi u jedinstvenoj postavci u prirodnom okruženju. U nekim od tih brvnara je moguć i smeštaj, ako se opredelite da ostanete i prenoćite u ovom jedinstvenom Etno-Selu-muzeju. Ulaz u muzej se plaća 150 rsd, a za decu do 7 godina je ulaz slobodan. Sam obilazak sela može da potraje sa pauzom oko 2h.

Kada smo obišli etno selo, uputili smo se prema Gostilju (oko 12km) da vidimo čuveni i najveći vodopad u ovom delu Evrope. Obratite pažnju na znakove kada se vozite, jer je sve dosta loše označeno i za čas možete da pogrešno skrenete. Kada stignete u Gostilje morate platiti ulaz za kola 100 rsd, ali ćete uz kupljenu kartu dobiti malu flašicu vode. Ima uredjen parking i tu morate ostaviti kola. Do vodopada Vas vodi put i kasnije stepenice. Sve je ogradjeno i uredjeno.

Imaćete priliku da se nagledate prirodne lepote i osvežite, jer ćete pored slapa imati i efekat tuša koji pravi sam vodopad. Naravno, možete i da se okupate u malom jezercetu koje je sama priroda napravila i sve to slikate, a možete tu pored da napravite i pauzu u autentičnoj krčmi, koja ruku na srce nekad radi, a nekad i ne…

Kada smo se osvežili krenuli smo dalje ka nacinalnoj kući u Ljubišu u kom se nalazi i samo mrestilište pastrmke. Do Ljubiša će Vam trebati samo par minuta vožnje i uživaćete u odličnoj i svežoj pastrmki. Specijalitet je pastrmka sa kajmakom i sitno seckanom slaninom, a u jelovniku piše „špikovana pastrmka“ ili „pastmrka na ljubiški način“. Koliko god Vam to zvučalo čudno, nemojte odustati i probajte… i na ovom mestu u Nacinalnoj kući imate mogućnost da ostanete i prenoćite, imaju i bazen tako da ako ste u poseti u letnjem periodu možete tu i ostati…

Za drugi dan je plan bio da se poseti Tornik i da se isproba letnji tjubing (spuštanje u gumama) koji je instaliran odmah do parkinga sa jedne strane i zičare sa druge. Probajte. Postoji i dečije igralište odmah pored, kao i kafić odmah pored kase gde se kupuju karte za tjubing leti, odnosno ski karte zimi. Možete i da se provozate žičarom (šestosed) do vrha skijališta gde se nalazi i mali restoran gde možete da uživate u kafi i pogledu. Mi smo, ipak, odlučili sa se vratimo na Zlatibor i da ručamo u restoranu „Jezero“ koji je svaku preporuku. Kao i poslastičarnica Feniks koja se nalazi odmah pored restorana. Retko mesto na samom Zlatiboru gde je kvalitet usluge na visokom nivou, zaista!

Za popodnevnu aktivnost smo osmislili odlazak na Zlatiborska jezera, koja se nalaze na pravcu kada krenete iz centra prema željeznickoj stanici. Postoji uredjeno dečije igralište, a ujedno možete i da se okupate u malim jezerima koja su napravljena veštačkim podizanjem malih brana. Lepo mesto za opuštanje. Mada je ranijih godina bilo daleko kvalitetnije. Otvoreno još jedno lepo mesto pre napomenutog, ali smatram da je nedostatak prirodnog hlada prevelik, s’obzirom da suncobrana nije bilo ni blizu dovoljno za sve one koji bi možda i svratili!

Treći dan je bio posvećen vožnji fijakerom koja je bila dogovorena dan ranije. Mesto polaska je pored pijace sa gornje stane. Vožnja oko celog Zlatibora je trajala nekih 60minuta i to je odlična prilika da upoznate Zlatibor, prodjete pored neke od kuća poznatih vlasnika, ali isto tako da uživate na suncu…Cena je 1.500 rsd po vožnji. Nije strašno, a u fijaker staje od 4 -6 osoba. Ostatak dana smo proveli u vožnji do kuće i sumiranju utisaka, jer nam je zaista bilo lepo i dinamično – videli smo puno lepe prirode, igrali smo se i dobro smo jeli.

Probajte ovako sebi da organizujete vikend i siguran sam da nećete pogrešiti, naprotiv, možete se provesti zaista dobro i kvalitetno, uz, naravno, dobro osmišljen program.

Nama i dalje nije lepo toliko baš na samom Zlatiboru, ali u okolini je postalo mnogo zanimljivije…
 

Autor: 

Turizam Zanimljivosti Putovanje, izlet Opština Čajetina