Zlatibor Tornik SkyRace 27 km / 1.600 D+

1 April 2022  /  Izvor: Skyrunning Serbia & Montenegro

1

Druga trka sezone pomera skajraning karavan u zapadnu Srbiju, na Zlatibor.

Skajrejs koji ne treba potceniti. Iako ova talasasta visoravan deluje blago, mi smo izvukli maksimum oko njenog najvišeg vrha (grebena). Imaćete i segmente neuređenog kamenitog terena, sve što nebesko trčanje treba da ima. Iznenadiće vas u svakom slučaju. Najniža tačka trke je na 830 m n.v. a najviša na 1.496 m n.v.

Start je planiran za 2. april (subota) 2022. godine iz ski-centra Tornik u 8 č. ujutru. Put vas vodi najstrmijom ski-stazom (Bandera) do vrha žičare. Odatle krećete grebenom u pravcu istoka gde se na najnižem delu grebena isključujete desno ka selu Stublo gde vas čeka prva oprema i kontrola oko 7. km trke KT1 – Stublo.

Spuštate se u donji deo ovog sela, starim makadamskim putevima gde će te videti napuštene brvnare, stoletne borove i netaknute delove ove planine. Tu je vreme stalo odavno.
Nakon kratkog uspona i spusta dolazite do čuvene Dobroseličke prerasti na 12. km. Tu vas čeka kontrola opreme, ništa više. Nakon prolaza kroz ovaj kameni prirodni most idete uzbrdo i jedino na toj deonici imate nekih 800 m asfalta. Spajate se sa makadamskim putem koji vas vodi na zapad. Oko 16. km vas čeka nova okrepa i kontrola KT2 – Greben Stublo. Između ove dve tačke na par mesta imate izvore.

Nakon KT2 kreće ozbiljan uspon direkt na greben ka Ravnom Torniku, po kamenjaru. Tu imate vanrednu kontrolu, kreće spust ka Šainovcima i izlazite na prevoj ka Vodicama. Tu je KT3 (Prevoj) na 21. km gde je i poslednja okrepa pre cilja.

Penjete se grebenom nazad na Ravni Tornik i idete opet ka najnižem delu grebena, ali sad drugim delom staze. Na istoj raskrsnici, gde ste išli za Stublo na jug, sad idete desno na sever ka Marićima i veznim stazama kroz borove šume dolazite do cilja u ski-centru.

Biće više kontrola na stazi, to ćemo vam poslati u finalnom mejlu a neke neće biti nenajavljene kako bismo se postarali da niko ne krati stazu.

Staze će biti markirane trakicama, plus zastavicama. Imaćemo tzv. „metle”, ljude koji će ići poslednji i rasklanjati markacije, samim tim ćete biti i bezbedniji, uvek je neko iza vas.

Početkom aprila je sve moguće, severne padine mogu imati snega, južne blato, a biće i dosta kamenjara. Vrlo šarenolika podloga, blagovremeno ćemo vam dati savete za patike i opremu. Obavezna oprema se može menjati, iz preporučene u obaveznu, sve će zavisiti od vremenskih uslova. S obzirom na to da su prethodne dve godine početkom aprila bile pune snega, mi baš iz tog razloga očekujemo suvo i mirno vreme u ovoj godini.

Vremenski limiti:

  • KT 1 Stublo (7 km) 9:45
  • KT 2 Greben Stublo (16 km) 12:00
  • KT 3 Prevoj (21 km) 13:00
  • Finiš 14:45
  • Dakle, na cilju morate biti za 6 sati i 45 minuta. Poprilično je labav limit, zato što očekujemo i ozbiljne uslove, različite i otežane podloge u tom periodu. Staza često menja tempo i konfiguraciju, neće biti laka.

GPX zapis staze možete preuzeti ovde – SkyRace Zlatibor-Tornik 2022

Obavezno nositi dovoljno vode i hrane sa sobom. Uvek morate biti autonomni.

Obavezna oprema: astro-folija, jakna / šuškavac, mobilni, rukavice, kapa, čaša i pištaljka. Ukoliko nedostaje jedna stavka ide penal od 30 minuta, nedostatak dve stvari je automatska diskvalifikacija. Preporučujemo štapove i zvonce za medu (da, šparta po stazi, verujte nam). Štapove ne možete ostaviti na punktovima. Posebno preporučujemo GPS sa ubačenom rutom trke!
Sve dodatne informacije oko trke biće predstavljene kroz finalni mejl, tehnički sastanak će se održati u hotelu Palisad u petak 1. aprila u 21 č.
Podizanje startnih paketa je u rejs-ofisu u hotelu Palisad u petak 1. aprila od 15 do 22 č. Paketi se moraju preuzimati lično kako biste potpisali izjavu odgovornosti, lekarski je potreban. Ne sme biti stariji od godinu dana. Obavezna je upotreba maski u hotelu. Prijave se zatvaraju 2.03.2022. u 16 časova (to znači da do tad moraju biti regulisane uplate). U učesničkom paketu trkač dobija unikatnu finišersku medalju i pamučnu majicu.

Kotizacija je 2.400 dinara (20 evra).

Prijave su, kao i uvek, na portalu https://trka.rs/event/247/. Nije organizovan učesnički prevoz.

Svaki takmičar mora nositi startni broj na vidnom mestu, na grudima ili na pojasu, čeono. Na jakni, ne sme ga prekriti jaknom! Gubitak startnog broja je automatska diskvalifikacija. Pravo za žalbe je na naš mejl – skyrunning.serbia@gmail.com u roku od 48 sati nakon trke. Posle toga se žalbe ne uvažavaju.

Organizator ima diskreciono pravo da trku odloži za nedelju u slučaju loše vremenske prognoze ili da prekine trku ako proceni da su uslovi opasni za učesnike.
Ukoliko vam treba preporuka za smeštaj, pišite nam na gore navedeni mejl. Mi smo vam na raspolaganju.

Dodela nagrada: kod ciljne kapije u 15 č., odmah nakon završetka trke. Prva tri mesta u muškoj i ženskoj kategoriji dobijaju nagrade.

Trka će nositi bodovanje u okviru Skajraning lige Srbije i Crne Gore za 2022.

Pokrovitelji Tornik SkyRace-a su TO Zlatibor i hotel Palisad.

Ne da osvojite, već da budete osvojeni!

 

Sport & rekreacija Takmičenje Trčanje Opština Čajetina, Zlatibor