Zlatibor prema podacima merenja alergenog polena izuzetno pogodan za boravak

19 Novembar 2013  /  Izvor: Opština Čajetina

Završena je sezona merenja alergenog polena na čitavoj teritoriji Republike Srbije pa i na mernom mestu Zlatibor.

Uporedna godišnja analiza merenja u čitavoj državnoj mreži pokazala je sve pogodnosti boravka na Zlatiboru kao turističkom mestu pogodnom naročito stanovništvu sa alergijama na polene i drugim respiratornim problemima.

Posmatrajući emitovanje polena breze kao najvećeg alergena u periodu drveća uočavaju se izuzetne pogodnosti ovog turističkog mesta: tako je na Zlatiboru za celu sezonu Breza imala ukupno 87 polenovih zrna, dok su u istom periodu Požarevac, Kula, Niš imali od 1341- 2123 polenova zrna.
Jasno je što je veliki deo stanovništva iz Vojvodine i centralne Srbije tražio rezultate merenja sa Zlatibora upravo u vreme majskih praznika da bi se iz ugroženih područja oporavili na par dana upravo na Zlatiboru.

Slična situacija je bila i u vreme emitovanja polena trava. Specifični mikroklimatski uslovi na Zlatiboru bili su i u ovom periodu pogodni za alergične osobe. Zlatibor je beležio za ceo period 977 polenovih zrna dok je recimo Beograd tada imao 3697 pol. zrna.

Period korova i među svim polenima sa najačim alergenim svojstvom ambrozija je još značajnija za Zlatibor, kao važnu i izuzetno povoljnu turističku destinaciju. Tako je Zlatibor imao samo 147 polenovih zrna Ambrozije, Beograd 4183, Kula 7525.

Jasan je razlog značaja merenja alergenog polena na Zlatiboru kao pre svega prve turističke destinacije u Srbiji gde se merenja vrše i gde podaci govore konkretno o svim pogodnostima boravka na ovom mestu.

Važno je pomenuti da se uz plasiranje  informacije o merenjima na Zlatiboru može privući još više gostiju i pokazati koliko je ova turistička destinacija sa više aspekata pogodna i sa zdravstvenog aspekta značajna.

Priroda Obaveštenja Lečenje Opština Čajetina, Zlatibor