Zlatibor odličan domaćin biciklistima "Trke kroz Srbiju"

1 Avgust 2019  /  Izvor: Opština Čajetina

"Bio sam prilično dobar na startu i današnja trka je bila mnogo brža nego prethodne" izjavio je italijanski takmičar, nosilac žute majice, Enriko Salvador, pobednik kružne trke na Zlatiboru, dok je drugo mesto osvojio srpski takmičar Dušan Kalaba koji je rekao da je "zadovoljan rezultatom, mada sam očekivao da ću danas pobediti, Trka je od početka bila izuzetno teška, naročito što je staza bila tehnički zahtevna"
 
Branko Banović, predsednik Biciklističkog saveza Srbije, rekao je nakon održane trke na Zlatiboru da duguje "pre svega veliku zahvalnost opštini Čajetina na svemu što je učinila da današnja etapa protekne u najboljem redu. Upravo smo izabrali ovakvu maršrutu kako bismo turističke potencijale Srbije i Republike Srpske pokazali u najboljem svetlu i da ta lepa slika ode u svet".
 
Biciklistička "Trka kroz Srbiju", pod sloganom "Biciklizam i turizam zajedno", prvi put je startovala iz Republike Srpske, konkretno iz Istočnog Sarajeva, a ove godine se proslavlja 80 godina od njenog osnivanja, odnosno od prve trke koja je vožena 1939. godine kada je kralj Petar Drugi Karađorđević uručio zlatni pehar pobedniku Avgustu Prosineku.
 
U ime domaćina današnje poluetape Miloje Rajović, predsednik Skupštine opštine Čajetina se posebno zahvalio ljudima iz Biciklističkog saveza Srbije koji su Zlatibor i Čajetinu izabrali kao jedne od domaćina trke i izrazio zadovoljstvo da je trka na Zlatiboru završena u najboljem mogućem redu. "I narednih godina ćemo se potruditi da napravimo još bolje biciklističke staze kako bismo ovu manifestaciju podigli na još viši nivo" rekao je Rajović.
 
"Ponosan sam što smo bili učesnici ovog karavana na Zlatiboru i što je preko 25.000 ljudi koji trenutno borave na Zlatiboru moglo da uživa u ovoj divnoj trci. Nadam se da su i učesnici uživali u lepotama naše planine a Zlatibor je još jednom pokazao da je na nivou najznačajnijih evropskih turističkih centara" zaključio je Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor.
 
U biciklističkom karavanu "Trke kroz Srbiju 2019" je više od 300 ljudi, od kojih je oko 150 takmičara iz tridesetak zemalja - iz zemalja u okruženju, zatim Austrije, Italije, Nemačke, Belorusije, Slovačke, Velike Britanije, Norveške, Francuske, kao i iz Azije i Južne Amerike. Učesnici ove trke  skupljaju bodove za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, a ujedno promovišu turističke potencijale Republike Srpske i Srbije.
 

Sport & rekreacija Promocija Biciklizam Opština Čajetina, Zlatibor