Zimski sportovi u Srbiji - Sneg ode, problemi ostaše! A gde je Milanko Petrović?

23 Mart 2015  /  Izvor: RTS

Pre nešto više od godinu dana svi mediji u Srbiji utrkivali su se ko će bombastičniije najaviti Zimske olimpijske igre u Sočiju. Čelnici pojedinih saveza ubeđivali su javnost kako će zimska Olimpijada biti novi zamajac u razvoju tih sportova u Srbiji. Prethodnih mesec dana održana su svetska prvenstva u alpskim i nordijskim disciplinama, a znate li kakvi su bili naši rezultati? Porazni! U alpskom skijanju niko se nije plasirao za drugu vožnju. Reprezentativci u skijaškom trčanju nisu imali priliku ni da pokažu koliko (ne)vrede. Posle uspešnih kvalifikacija čelnici saveza su im javili da se vrate, jer nema više para za njihov boravak u Švedskoj. Najbrojniji su bili biatlonci, čak četvorica. Završavali su na začelju trka, a najbolji plasman je 84. mesto. Čak i tada je zaostatak bio znatno preko norme Svetskog kupa, koja iznosi 15 procenata. U trci štafeta imali su toliki zaostatak da su sklonjeni sa staze da ne metaju ostalim takmičarima!

Upravo zbog toga Srbija je u biatlonu tek 27. i naredne godine neće imati predstavnike u trkama Svetskog kupa. Ove smo imali trojicu, sve zahvaljujući rezultatima koje je prethodne sezone ostvario Milanko Petrović. Upravo zbog toga očekivao sam da novinari koji prate zimske sportove, posle katastrofe na Svetskom prvenstvu u Finskoj, postave pitanje čelnicima Biatlon saveza Srbije, a gde je Petrović?

To je onaj biatlonac koji je nosio našu zastavu na otvaranju Igara u Sočiju, to je onaj mladić kojeg ste svi tada vukli za rukav da vam da izjavu ili intervju. To je čovek koga ste ostavili na cedilu kada je u maju ostao bez podrške matičnog saveza i bio primoran da prestane da se bavi ovim sportom. A samo nekoliko meseci pre toga veličali ste njegove medalje sa Univerzijade, radovali se bodovima koje je osvajao u Svetskom kupu.

Polovinom maja sam na ovom istom mestu pokušao da skrenem pažnju na ono što se dešava Milanku Petroviću. Prevashodno onima koji imaju mogućnost i mehanizme za delovanje. Očito bio je to "pucanj u prazno"!

Stradanje Petrovića i njegovog trenera Milosavljevića, na kraju je ispalo kao kolateralna šteta borbe dve struje unutar Biatlon saveza Srbije, one koju je predvodio tadašnji, a i sadašnji, predsednik Milivoje Ilić i opozicije na čelu sa Milanom Sretenovićem. Želeći promene i napredak Petrović je podržao opoziciju. Na njegovu žalost bilo je dovoljno da Sretenović dobije mesto sekretara Biatlon saveza Srbije, pa da se završi njegovo opoziciono delovanje.

Petrović je ostao na ledu, a sa njim i reprezentativac Emir Hrkalović, koji mu je pružio punu podršku. Rezultati koje su biatlonci ostvarili bez njih dvojice na svetskom prvenstvu u Kontiolahtiju, kao i čitave sezone u Svetskom kupu, vratili su ovaj sport na dno svetske lestvice. Izostaće i finansijska podrška Međunarodne federacije, koja prati ostvarene rezultate, a koju je Petrović obezbedio prethodne sezone.

Sada je na Ministarstvu sporta i omladine da adekvatno "nagradi" BSS za rad u sezoni koja se privodi kraju, kada se budu planirala sredstva. Ostaje dilema ko će snositi posledice, oni koji žive od Saveza ili oni koji se samo bave sportom? A Petrović, hoće li se neko setiti njega?

Autor: Nedeljko Kovinjalo

Sport & rekreacija Zanimljivosti Skijanje