Zimska služba aktivna od ranih jutarnjih sati i u martu

17 Mart 2021  /  Izvor: Zlatibor press

1

Svi putni pravci na području opštine Čajetina su i danas prohodni, potvrdio je Vladimir Lekić, poslovođa Zimske službe KJP „Zlatibor“. Ekipe ove službe sa radom su startovale u tri sata iza ponoći, a s obzirom da sneg još uvek pada, biće na terenu i narednih sati.
 

Oko 400 km puteva na teritoriji opštine Čajetina je u nadležnosti KJP „Zlatibor“. Svoj zadatak ekipe Zimske službe obavljaju korektno, u svakom trenutku pripravne da sa prvim padavinama startuju i pročiste puteve tako da građani ove opštine neometano mogu da funkcionišu već od trenutka kada krenu na posao.
 

„Po potrebi se kreće kao, npr, noćas od 3 sata i ceo dan smo na terenu. Radi se sve dok ima padavina. Od 1. januara ove godine Zimska služba ima dosta obimniji posao nego ranijih godina. Sada imamo mnogo zahtevnijih putnih pravaca kao što su: Sušica-Tripkova-Krnda, Zlatibor-Oko-Branešci, MZ Rožanstvo… Svake godine ubacujemo po jednu novu mesnu zajednicu. Svi putni pravci su bili prohodni u svakom momentu“, rekao je Vladimir Lekić,  poslovođa Zimske službe KJP „Zlatibor“.
 

Agregata za održavanje puteva ima dovoljno, a i mehanizacija se redovno održava.

„Mehanizacija je u dobrom stanju; redovno je obnavljamo. Imamo svoju mehaničarsku službu koja je takođe non-stop na terenu, pa se kvarovi usput otklanjaju.“

Ova služba  trenutno raspolaže  sa 20 vozila i 40 ljudi koji su od 15. novembra pa sve do kraja zime danonoćno pripravni za rad na terenu. S vremena na vreme dešava se  da dobiju po koju žalbu od građana pojedinih zaselaka da neki putni pravci nisu očišćeni. Međutim, objašnjavaju iz KJP-a, za  održavanje zaseočkih puteva zadužena su privatna lica koja su  taj zadatak   dobila javljanjem na tender  raspisan od strane Opštinske uprave Čajetina.
 

„Dešavalo se da imamo vanrednih intervencija, ali mi smo se trudili da izađemo svima u susret i pročistimo sve putne pravce koje su građani zahtevali“, istakao je Lekić.

Ponovni dolazak hladnijeg vremena sa niskim temperaturama donosi mogućnost stvaranja poledice, posebno u jutarnjim i večernjim satima. Zbog toga će se vršiti preventivni obilazak i dodatno podasipanje kritičnih deonica. I pored toga, vozačima se savetuje oprezna vožnja, prilagođena vremenskim prilikama i uslovima puta.
 

Novinar: Mirjana Ranković Luković
Snimatelj: Miroslav Vesović
 

Javni sektor Obaveštenja Opština Čajetina, Zlatibor