Ženska košarkaška reprezentacija Srbije počela pripreme na Zlatiboru

12 Avgust 2014  /  Izvor: RTS

1

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije počela je pripreme za Svetsko prvenstvo u Turskoj gde će pokušati da ponovi uspeh od prošle godine kada je na kontinentalnom šampionatu u Francuskoj osvojila četvrto mesto.

Najbolje srpske košarkašice okupile su se ispred Hale sporotova na Novom Beogradu odakle su otputovale na Zlatibor gde će obaviti prvi deo priprema za SP, koje će biti održano od 27. septembara do 5. oktobra.

Selektor Marina Maljković na raspolaganju ima 20 igračica, dok će se Jelena Milovanović ekipi pridružiti po završetku obaveza u VNBA ligi, gde nastupa za Vašington mistiks.

"Idemo na Zlatibor gde nam je važno da ne izgubimo nijedan dan, nijedan trening, jer počinjemo sa pripremama nešto kasnije u odnosu na ostale reprezentacije. Spefičnost ovih priprema je u tome što je većina devojaka još pre nekoliko meseci završila sezonu i zato moramo da budemo izuzetno pažljivi kako ih uvodimo u trenažni proces, jer nam je njihovo zdravlje najbitnije. Nemamo ih previše i zato moramo da ih čuvamo", rekla je Maljkovićeva. Ona je dodala da igračice sa velikim optmimizmom počinju pripreme, srećne što će predstavljati Srbiju na tako velikom takmičenju.

"Samo učešće male zemlje kao što je Srbija na planetarnom šampionatu je veliki uspeh. Zato u Turskoj nema ciljeva, igraćemo protiv jakih rivala koji dolaze iz mnogoljudnih zemalja, Amerike i Kine, šampiona Afrike Angole. U svakom slučaju daćemo kao i uvek sve od sebe, i to od prvog dana priprema", istakla je Maljkovićeva.

Posle prve faze prirpemnog perioda na Zlatiboru, reprezentativke Srbije nastavljaju sa radom u Rumi od 18. do 24. avgusta, a zatim sledi serija kontrolnih turnira i utakmica.

"Posle uspeha na Evropskom prvenstvu i osvojenog četvrtog mesta prošle godine promenio se odnos prema nama. Dobili smo poziv da učestvujemo na jakim turnirima. Najpre idemo u Češku, a zatim ćemo imati čast da učestvujemo na turnirima u Španiji i Francuskoj, zemljama koje su najbolje u Evropi. Odigraćemo ukupno 10 utakmica posle čega ćemo dobiti mnogo realniju sliku o našim mogućnostima", poručila je Marina Maljković.

Kapiten srpskog tima Milica Dabović istakla je da je jedva dočekala da počnu pripreme nacionalnog tima.

"Puaza je bila neuobičajeno duga. Uželela sam se košarke i srećna sam što sam ponovo sa reprezentativnim drugaricama. Nalazimo se u veoma teškoj grupi, ali imamo pravo na snove i veru da se čuda ponekad dešavaju. Učinićemo sve što je u našoj moći, pružiti maksimum na svakoj utakmici i budite sigurni da nećemo razočarati", rekla je Dabovićeva.

Ona je dodala da bi šampionat u Turskoj trebalo da bude odskočna daska za Evropsko prvenstvo sledeće godine, koje je ujedno i kvalifikaciono za Olimpijske igre u Riju, što je krajnji cilj ove generacije.

Sport & rekreacija Promocija Košarka Opština Čajetina, Zlatibor