Zaživela kardiohirurgija u Užicu - operisani prvi pacijenti

19 Jun 2014  /  Izvor: Radio Luna

Kardiohirurške operacije od sada će se raditi i u Užicu, u novoj operacionoj sali za kardiohirurgiju Opšte bolnice Užice. U sredu je dva pacijenta iz Požege i Bajine Bašte operisao direktor kardiohirurgije Kliničkog centra Srbije prof.dr Miljko Ristić sa svojim timom. Oni će i u narednom periodu dolaziti u Užice kako bi se operisali pacijenti sa srčanim bolestima, kojih u Zlatiborskom okrugu ima više od 350.

- Bilo je krajnje vreme da se razvoj kardiohirurgije proširi na više gradova Srbije. Ne može više Beograd, sa tri zdravstvene ustanove, da pokrije potrebe stanovništva Srbije za ovom vrstom intervencije. Mi smo realizovali plan razvoja hirurgije u gradu koji je započet pre godinu dana. Započeli smo težak posao. Nama nije cilj da dolazimo ovde i dolazimo večito. Cilj nam je da što pre kadrovi iz ovog grada i ove ustanove preuzmu kompletnu kardiohirurgijui da je obavljaju bez naše pomoći. Već imamo jednog doktora koji je završio specijalizaciju iz hirurgije koji će biti sposoban da radi 80 odsto srčanih operacija. Dogovor je i da anesteziolozi dođu na obuku u Klinički centar Srbije. Mislim da ćemo za dve godine ovde imati kompletnu ekipu koja će biti u stanju da obavlja ovaj posao samostalno, kaže profesor dr Miljko Ristić, kardiohirurg.

Direktorka Opšte bolnice Užice Jelena Raković Radivojević kaže da je ovo istorijski dan za Opštu bolnicu, grad Užice i čitav Zlatiborski okrug.

- Konačno imamo srce da podržimo srce koje posustaje. Užice je danas četvrti grad u Srbiji, posle Beograda, Sremske Kamenice i Niša, u kojem je zaživela kardiohirurgija. Ovo je samo jedan od preduslova da u budućnosti napravimo saradnju i sa Republikom Srpskom i sa svim gradovima u okruženju i da smanjimo liste čekanja i broj pacijenata koji će odlaziti ka Beogradu, navodi Jelena Raković Radivojević.

Građani Srbije najčešće boluju i umiru od kardiovaskularnih oboljenja. Smrtnost od srčanih bolesti u Srbiji je na prvom mestu sa više od 54 odsto, dok u preostale procente spadaju sve druge bolesti. Po statistici Opšte bolnice Užice, u Zlatiborskom okrugu godišnje bude 350 pacijenata kojima su potrebne kardiohirurške intervencije.

U Srbiji trenutno postoji oko 7700 pacijenata na listi čekanja za kardiološki ili kardiohirurški zahvat.

Kardiohirurg professor dr Miljko Ristić kaže da je Klinički centar Srbije smanjio liste čekanja sa devet na mesec dana.

Nova kardiohirurška sala u Užicu je opremljena zahvaljujući uspešnoj donatorskoj akciji u kojoj su učestvovale kompanije i pojedinci iz Zlatiborskog okruga. Na donatorskoj večeri je prikupljeno 200.000 evra.

Novoj kardiohirurškoj sali nedostaju EKK mašina i kardiohirurški instrumenti.

- Pisaćemo projekat Ministarstvu zdravlja, od kojih smo dobili rešenje da možemo raditi operacije, nadamo se da će nam izaći u susret, kaže Jelena Raković Radivojević.

Javni sektor Obaveštenja Lečenje Opština Užice, Užice