Završna konferencija projekta Od mleka sa naših planina

14 Februar 2018  /  Izvor: Zlatiborski Eko Agrar
Datum:

1

Završna konferencija projekta Od mleka sa naših planina održaće se u utorak, 20. februara 2018. godine u restranu Čumićevo sokače na Zlatiboru sa početkom u 12:00 časova. Tim povodom će u periodu od 11:30-12:00 časova, predstavnici Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Ministarstva za evropske integracije i opštine Čajetina dati izjave zainteresovanim medijima.

Mlekara Naša Zlatka je rezultat projekta Od mleka sa naših planina, koji su  opština Čajetina i Zlatiborski Eko Agrar realizovali uz podršku Evropske unije, kroz Program prekogranične saradnje Srbija - Crna Gora. Projekat je započet u septembru 2016., sa ciljem da se podrže mali proizvođači mleka sa teritorije opštine Čajetina, koji su poslednjih godina u teškom položaju zbog niskih otkupnih cena mleka i posledično imaju probleme sa viškovima sirovog mleka. Otvaranjem mini mlekare u Krivoj Reci kreirani su preduslovi za siguran plasman mleka i povećanje prihoda poljopirevrednika na ovom području kroz proizvodnju zlatiborskog sira i kajmaka, kao proizvoda sa dodatom vrednošću. U cilju unapređenja kvaliteta gotovih proizvoda, kooperanti mlekare su prošli kroz ciklus treninga u vezi sa higijenom i ishranom stoke, kao osnovnim preduslovima za visok kvalitet sirovog mleka. Uz to, na osnovu sprovedenih analiza kvaliteta hraniva za stoku, kooperanti mlekare su dobili konkretne preporuke za poboljšanje ishrane stoke.

Zahvaljujući mini mlekari Naša Zlatka, otvoreno je 7 novih radnih mesta, a 20 poljoprivrednika iz Krive Reke i okolnih sela našlo je siguran plasman sirovog mleka. Proizvodi Naše Zlatke polako osvajaju tržište, tako da trenutno mlekara snabdeva 20 restorana i hotela na Zlatiboru, a zahvaljujući učešću na brojnim sajmovima i manifestacijama, proizvodi Naše Zlatke postaju prepoznatljivi i traženi i van zlatiborskog okruga.

Pozivamo Vas da prisustvujete završnom događaju projekta Od mleka sa naših planina, koji na najbolji način ilustruje kako je lokalna inicijativa uz podršku Evropske unije uspela da otvori nove perspektive razvoja za ruralne zajednice na području Zlatibora!

Kontakt: Vladimir Bojović 062/8861-443

Agenda
Restoran Čumićevo sokače, Zlatibor
utorak, 20. februar 2018. godine

11:30 - 12:00h - Dolazak i registracija učesnika / izjave za medije
12:00 - 12:10h - Uvodno obraćanje
12:10 - 12:20h - Pozdravni govor, Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina
12:20 - 12:30h - Predstavnik Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji (čeka se potvrda)
12:30 - 12:40h - Predstavnik Ministarstva za evropske integracije Republike Srbije (čeka se potvrda)
12:40 - 13:00h - Naša Zlatka - planovi i perspektive razvoja, Razumenka Lučić, rukovodilac mlekare Naša Zlatka
13:15 - 13:30h - Značaj mlekare za lokalno stanovništvo, Nikolija Ivanović, kooperant mlekare Naša Zlatka
13:30 - 14:00h - Koktel posluženje

Privreda & usluge Promocija Opština Čajetina, Zlatibor