Završeni radovi na garažama i signalnom kablu na međustanici gondole Zlatibor

13 Maj 2020  /  Izvor: Mirjana Ranković Luković, www.zlatiborpress.rs

1

Radovi na zlatiborskoj gondoli na terenu idu prema planu, uprkos vanrednom stanju u kojem smo se do skoro nalazili. Završeno je postavljanje signalnog kabla na prvom delu trase, dok je na drugom delu trase u toku razvlačenje pomoćnog kabla. Radovi na garažama na međustanici su u potpunosti gotovi, a kada bude omogućeno prisustvo stručnjaka iz Francuske, završiće se i najodgovorniji deo posla na puštanju u rad gondole.

Zlatiborska gondola trebalo je da bude puštena u probni rad ovoga proleća, ali je vanredno stanje promenilo planirane tokove rada, najviše zbog nemogućnosti stručnjaka firme „Pomagalski“ iz Francuske da prisustvuju završnim proverama. Međutim, na terenu je urađeno sve što je bilo potrebno.

„Na terenu smo uradili dosta posla, odnosno, izvođači su sve ono što je bilo potrebno da se uradi do dolaska partnera iz Francuske koji pružaju tehničku asistenciju na određenim poslovima, završili. Tu podrazumevamo deo aktivnosti na završetku garaža, na postavljanju signalnog kabla kako visećeg tako i glavnog, poslovi u mašinskoj sobi kao što su izolacija, betoniranje i dr.“, rekla je Bojana Božanić direktorka JP „Gold gondola“ Zlatibor.

Prisustvo stručnjaka iz Francuske prevashodno je potrebno zbog završnih radova oko sajle i velikog iskustva koje imaju u ovim poslovima, jer zlatiborska gondola  od početne do završne tačke prelazi delom preko puteva, sportskih terena i naseljenog područja.

„Njihova obaveza, u skladu sa Ugovornim obavezama, jeste da, zajedno sa izvođačima iz „Elkomsa“, završe povezivanje signalnog kabla za sve stubove i stanice, kao i da se završi montaža opreme u mašinskoj sobi – što je srce ovog sistema. Neophodno je da se sve sa pažnjom završi, montaža reduktora, elektromotora i svih pratećih elemenata vezanih za rad same žičare.“

Sa svoje strane, zaposleni u „Gold gondoli“ završili su i proceduru oko radove na dovođenju struje za napajanje gondole, kaže direktorka „Gold gondole“, a Komisija za tehnički prijem takođe je krenula sa potrebnim procedurama. Ukoliko sve bude u redu kako se očekuje, 2020. godina biće godina otvaranja ove zlatiborske velike investicije, i velike turističke atrakcije.
 

Promocija Opština Čajetina, Zlatibor